Datum: 15.3.2023
Vědci proměnili jednobuněčné prvoky dinoflageláty na funkční perovskitové materiály. Tým, který vedli odborníci výzkumného centra B CUBE–Center for Molecular Bioengineering na TU Dresden, změnil minerální schránky těchto dinoflagelátů na organicko-anorganické halidové perovskity s nastavitelnými fyzikálními vlastnostmi.
Nové perovskity mají unikátní nanoarchitekturu, které nelze dosáhnout konvenčními výrobními postupy. Novou metodu lze využít pro masovou produkci perovskitu s nastavitelnými strukturálními a elektrooptickými vlastnostmi.
Jednobuněční prvoci se musejí po stovky milionů let vyrovnávat s širokým spektrem podmínek prostředí, jako je teplota, pH a mechanický stres. Jak uvádí vedoucí výzkumu Igor Zlotnikov, v důsledku toho se u některých prvoků objevily velmi unikátní biomateriály. V současné době stále platí, že minerály vytvářené živými organismy mohou vykazovat strukturální a krystalografické vlastnosti, které daleko přesahují vlastnosti materiálů vyráběných soudobými syntetickými postupy.
Badatelé se zaměřili na dinoflageláta Leonella granifera, prvoka, který si staví schránky z kalcitu. Mají sférický tvar a unikátní krystalickou strukturu. Krystaly kalcitu jsou radiálně uspořádané.
Jak říká Zlotnikov, soudobé metody nesvedou takové typy materiálu synteticky vyrábět. Můžeme ale přeměnit existující přírodní struktury na funkční materiály, při zachování jejich původní struktury.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Kuhrts et al (2023), Advanced Science.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2023 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Výzkum - Informace z výzkumu biotechnologií v České republice
Věda - Dějiny vědy, historie vědy na Wikipedii
Elektronické nanotetování lze použít na jednotlivé buňky
Konečně lahodné: Nové proteiny vylepšují bezlepkové potraviny