Hlavní stranaZpravodajstvíVýživná hodnota a bezpečnost klíčem k přijetí nanotech a...

Výživná hodnota a bezpečnost klíčem k přijetí nanotech a GMO potravin

Datum: 3.12.2014 

Nový výzkum Státní univerzity Severní Karolíny a Univerzity v Minnesotě ukázal, že většina zákazníků je ochotná přijmout nanotechnologiegenetická vylepšení v potravinách – pokud ovšem jejich použití zvýší nutriční hodnotu anebo bezpečnost potraviny.

Tvrdí to vedoucí výzkumu Jennifer Kuzma ze Státní univerzity Severní Karolíny a její kolegové. Situace je teď prý taková, že lidé jsou obvykle ochotni zaplatit víc, aby se geneticky vylepšeným potravinám anebo nanotechnologiím vyhnuli. Geneticky vylepšené potraviny přitom lidem vadí víc, nežli nanotechnologie.

Zároveň to ale není úplně jednoznačné. Existují náznaky, že by lidé byli ochotni kupovat GM nebo nanotech potraviny, pokud by jim to přineslo větší výživnou hodnotu nebo lepší bezpečnost potraviny.

Badatelé získali tyto informace národní reprezentativním průzkumem 1 116 amerických zákazníků. Účastníků výzkumu se dotazovali na jejich návyky při nakupování potravin a na jejich vztah ke geneticky vylepšeným potravinámpotravinám obsahujícím nanotechnologie. Výzkum také zjišťoval cenu potravin, kterou účastníci výzkumu obvykle platí a jak jejich preference ovlivňují různé aspekty potravin v souvislosti s GMnano technologiemi.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn