Datum: 3.12.2014
Nový výzkum Státní univerzity Severní Karolíny a Univerzity v Minnesotě ukázal, že většina zákazníků je ochotná přijmout nanotechnologie i genetická vylepšení v potravinách – pokud ovšem jejich použití zvýší nutriční hodnotu anebo bezpečnost potraviny.
Tvrdí to vedoucí výzkumu Jennifer Kuzma ze Státní univerzity Severní Karolíny a její kolegové. Situace je teď prý taková, že lidé jsou obvykle ochotni zaplatit víc, aby se geneticky vylepšeným potravinám anebo nanotechnologiím vyhnuli. Geneticky vylepšené potraviny přitom lidem vadí víc, nežli nanotechnologie.
Zároveň to ale není úplně jednoznačné. Existují náznaky, že by lidé byli ochotni kupovat GM nebo nanotech potraviny, pokud by jim to přineslo větší výživnou hodnotu nebo lepší bezpečnost potraviny.
Badatelé získali tyto informace národní reprezentativním průzkumem 1 116 amerických zákazníků. Účastníků výzkumu se dotazovali na jejich návyky při nakupování potravin a na jejich vztah ke geneticky vylepšeným potravinám a potravinám obsahujícím nanotechnologie. Výzkum také zjišťoval cenu potravin, kterou účastníci výzkumu obvykle platí a jak jejich preference ovlivňují různé aspekty potravin v souvislosti s GM a nano technologiemi.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Věda - Dějiny vědy, historie vědy na Wikipedii
Práce na vedlejší pracovní poměr
Závody ve zbrojení bakterií a fágů odkryly bleskovou evoluci
Které geny ledňáčků jim umožňují střemhlavé potápění?