Hlavní stranaZpravodajstvíVyužití nanotechnologie při výrobě potravinářských...

Využití nanotechnologie při výrobě potravinářských přísad

Datum: 23.7.2007 

Stále více společností uvádí, že využívá k výrobě svých potravinářských přísad nanotechnologii. O systémech, které vznikají, se tvrdí, že poskytují řadu výhod z hlediska funkcních i výživových vlastností přísad. Systémy na bázi nanotechnologie pomáhají překonávat obtíže při formulaci výrobku. Pro výrobce těchto přísad vznikají nové příležitosti jak se uplatnit na trhu. Níže jsou uvedeny některé příklady přísad, k jejichž výrobě byla použita nanotechnologie. Ubisol-Aqua™ technology Jde o novou technologii, která umožnuje solubilizovat ve vodě nerozpustné sloučeniny, např. rybí olej. Vzniká tak jedinecná příležitost pro přísun n-3 mastných kyselin a jiných lipofilních sloučenin do potravin, nápojů a nutričních produktů. Licenci k této technologii má spolecnost (bio-science company) Zymes LLC. Technologie Ubisol-Aqua™ Je založena na vytváření komplexu aktivní látky s Ubisol-Aqua™, což je skupina patentovaných neutrálních, neiontových nosičů pro sloučeniny nerozpustné ve vodě. Do této skupiny nosičů patří sloučeniny označené jako PTS™, PCS™ a PSS™. Ve vodě nerozpustná látka, která se má rozpustit, vytvoří komplex s Ubisol-Aqua™, který má jak hydrofobní, tak hydrofilní subsekce. Jestliže dojde ke smísení s vodou, samovolně se vytvoří micelární uskupení s hydrofobním středem a hydrofilním vnějším pláštěm. Když napr. PTS™ solubilizuje koenzym Q10, vytvoří se v roztoku nanomicely o velikosti 22±7 nm. Micely nanorozměru poskytují oproti existujícím technologiím solubilizace řadu výhod. Solubilizovaný komplex je rozpustný ve vodě i v lipidu, je stabilní v širokém okruhu teplot (-80 až 120 °C) i pH (2,0–8,0), při změnách fází (zmrazování, tavení). Pomocí technologie Ubisol-Aqua™ se úspešně solubilizovala řada biologicky aktivních látek, přicemž koenzym Q10 (HQO™) získal status GRAS (obecně se považuje za nezávadný). V březnu 2007 firma oznámila, že se jí podařila solubilizace n-3 mastných kyselin (DHA/EPA/ALA). NutraLease™ Jde o patentovaný systém dodávky strukturovaných lipidů o velikosti nanočástic. Systém vyvinula izraelská spolecnost Mishor Adumin. Výhodou je vyšší rozpustnost ve vodném i lipidovém prostredí. Rovnež je zvýšena biologická využitelnost některých sloucenin s prospěchem pro zdraví, které by jinak v lidském těle nebyly funkční. Tím, že se sloučeniny zapouzdřují, se dosahuje jejich vynikající stability v širokém okruhu pH, dále ochrany vůči oxidaci, enzymové reakci a hydrolýze. Distributorem NutraLease™ je firma P.L. Thomas. Uvedený systém umožnuje výrobu čirých nápojů sestavených z dříve nerozpustných přísad. NetColors (Nano Encapsulation Technology) Nová řada přírodních barviv od Wild Flavors se vyrábí spojením nanotechnologie se zapouzdrováním. Barviva lze tak použít i tam, kde to až dosud bylo problematické. Výrobky se prodávají pod názvem NetColors (napr. kurkuma a antokyaniny). Mají velikost částic 30 nm a to jim dává řadu výhod, např. jsou více odolné vůči světlu a teplu, jsou více rozpustné a lépe si zachovávají svoje vlastnosti ve výrobku, do kterého byly pridány. V dubnovém vydání casopisu Journal of Nanotechnology se uvádí, že vědci z Johns Hopkins Medicine (USA) a University of Delhi (Indie) zkoumají potenciální zdravotní prospěch kurkuminu zapozdřeného do nanočástic (nanospheres). Tradicní kurkumin je nerozpustný, prochází střevy aniž by se dostal do krevního řečiště. Kurkumin zapouzdrený do nanočástic o velikosti 50 nm se snadneji absorbuje do krevního řečiště. Výsledný “nano-curry” má pozitivní vliv na organismus pri nemocech jako je rakovina, cystická fibróza, Alzheimerova choroba. "Agronavigátor":[ http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=61615&ids=155]
49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







Využití nanotechnologie pro potravinářské obaly - Dne 7 (26.7.2007)

Nanotechnologie pomáhá v boji se zubním kazem - Společnost 3M ESPE, přední výrobce a dodavatel dentálních produktů a služeb, představuje světlem tuhnoucí nano-ionomerní výplňový materiál Ketac N100, který je první pryskyřicí modifikovaný skloinomer na světě ve formě pasta/pasta, vyvinutý na bázi nanotechnologie (21.7.2007)

Spolupráce v oblasti energie a nanověd - Projekt navrhuje vytvoření sítě spolupracujících institucí dvanácti amerických výzkumných skupin, šesti českých pracovišť (deseti českých výzkumných skupin), dvou výzkumných francouzských skupin a jedné německé skupiny s obecným cílem přípravy a studia molekul a materiálů pro využití v oblasti energie a nanověd (16.7.2007)

Vědecká báze nanotechnologie: vědecké publikace a odkazy - Vědecké publikace jsou nejpříhodnějším indikátorem pro měření vynikajících vědeckých kvalit, a to tím způsobem, že stanovíme množství produkce (26.6.2007)

Mikrosvěty v Brně vydělávají miliony - Hned tři firmy z jihomoravské metropole vyrábějí elektronové mikroskopy světové úrovně (14.6.2007)

 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn