Hlavní stranaZpravodajstvíVyšší teploty zpomalují produkci asijské rýže

Vyšší teploty zpomalují produkci asijské rýže

Datum: 30.8.2010 

Nová studie mezinárodního týmu vědců hrozí snižováním produkce rýže. Můžou za to vzrůstající teploty v Asii v oblastech pěstování této světově nejdůležitější obilniny.

Studie sleduje vliv maximální i minimální teploty na produkci rýže v zavlažovaných tropických a subtropických regionech Asie po dobu šesti let. Do studie se zapojilo 227 farem ze šesti hlavních asijských zemí, které produkují více než 90 % světové produkce rýže. Získaná data jsou přínosná hlavně proto, že pochází přímo od farmářů, z reálných podmínek. A mohou se lišit od těch získaných experimentálně.

„Vyšší denní teploty mohou do jisté míry výnos zvyšovat, jenže výnosové ztráty zapříčiněné vyššími nočními teplotami budou pravděpodobně převyšovat, protože noční teploty rostou rychleji," řekl Jarrod Welch, autor studie z University of California. „Jestliže se i denní teploty dostanou příliš vysoko, také ony začnou brzdit produkci rýže a způsobí tak další ztráty." Dodává Welch.

Rýží se denně živí kolem tří miliard lidí. Více než 60 % lidí z jedné miliardy nejchudších a podvyživených žijících v Asii jsou na rýži přímo závislí. Ta totiž tvoří základ jejich stravy. Vědci soudí, že pokles produkce rýže bude znamenat nouzi a hlad pro více lidí.

„Pokud nedokážeme změnit naše produkční metody nebo nevyvineme nové odrůdy rýže, které budou snášet vyšší teploty, budeme se potýkat se ztrátou v produkci rýže několik dalších desetiletí," končí neblahou prognózu Welch.

Vlasta Stancová

Více informací na:

http://ucsdnews.ucsd.edu/newsrel/general/08-06HigherTemperatures.asp

 

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn