Datum: 26.7.2012
Zvýšený příjem vitaminů s antioxidační aktivitou (C, E) a stopového prvku selenu by mohl pomoci snížit riziko rakoviny slinivky až o dvě třetiny. Informuje o tom výzkum publikovaný online v časopise Gut.
Rakovina slinivky zabije celosvětově více než čtvrt milionu lidí za rok. Nemoc má nejhorší prognózu ze všech rakovin. Geny, kouření nebo cukrovka II. typu jsou rizikovými faktory této nemoci, ale zdá se, že výživa hraje taky svoji roli.
Analýza ukázala, že týdenní příjem selenu v rozmezí 75-100 % doporučené dávky snížil riziko vyvinutí rakoviny pankreatu přibližně na polovinu vůči těm, kteří měli příjem do 25%. Navíc ti, kteří měli příjem vitaminu C, E a selenu v rozmezí 75-100 % doporučené dávky, měli o 67 % nižší riziko rakoviny pankreatu než ti, jejichž příjem byl do 25%. Prokázání příčinné souvislosti mezi příjmem selenu, vitaminu C, E a rakovinou slinivky by podle autorů studie znamenalo nárůst účinnosti prevence o 8%.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Environmetal biotechnology - Environment, biotech, biotechnology
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. Nabídky zajímavé práce z celé ČR
V pacientech nemocnice v Basileji bylo objeveno 35 nových druhů bakterií
Kmeny řas s chutí na fosfor vylepší biofilmové čištění vody