Hlavní stranaInformujeme Vás - doporučujemeVyhozené jídlo je v Hongkongu cennou surovinou

Vyhozené jídlo je v Hongkongu cennou surovinou

Datum: 5.12.2013 

Hongkongská vláda v květnu zveřejnila radikální plán na snížení objemu pevného odpadu o 40% během následujících 10 let. V rámci záměru chce postavit zařízení, které přemění organický odpad na energii a různé užitečné produkty.

Jednou z inovací je nová rafinérie, kterou vyvinula hongkongská City University. Její revoluční technologie z potravinového odpadu získává jednu z hlavních surovin pro výrobu plastů, pracích prášků a dalších produktů pro domácnost. Biorafinérie, kterou vybudovala doktorka Carol Lin se svým týmem z fakulty School of Energy and Environment, původně přeměňovala pšenici a její vedlejší produkty vzniklé mletím v kyselinu jantarovou, která se využívá při výrobě bioplastů a ekologických čisticích prostředků. „Protože je složení organického odpadu velmi podobné pšenici, předpokládala jsem, že tento koncept biorafinérie by mohl fungovat i pro potravinový odpad,” vysvětluje Lin, která dostala příležitost otestovat svoji myšlenku na odpadu vyprodukovaném společností Starbucks Hong Kong. Biorafinérie funguje na principu smíchání odpadu se směsí hub, které vylučují enzymy, jež rozkládají uhlohydráty na jednoduché cukry. Ty jsou poté zkvašeny na kyselinu jantarovou. Doktorka Lin pracuje také na využití odpadu vzniklého při výrobě tradiční čínské medicíny, kde zůstává významné množství antimikrobiálních látek.

Ročně je celosvětově vyprodukováno 1.3 miliard tun odpadu. Jen v pevninské Číně je vyhozeno jídlo v hodnotě 32 miliard dolarů, které by mohlo uživit 200 milionů lidí. „Současné používání kukuřice a dalších plodin pro výrobu biologických paliv a dalších produktů nemusí být dlouhodobě udržitelné, protože může způsobit růst cen potravin a vést k nedostatkům,” říká doktorka Lin, „Využití potravinového odpadu je jistě atraktivní alternativa.”

Náklady ve výši 460 tis. dolarů na vybudování zařízení o kapacitě 15 tis. litrů zatím investory spíše odrazovaly. Technologie se však již používá v pevninské Číně, Jižní Koreji, Taiwanu, Japonsku, Singapuru i jinde v Asii a stává se běžnější i v Evropě, kde probíhá výzkum zahrnující 100 subjektů z 31 zemí. Hongkongská City University je od roku 2010 zapojena do pilotního projektu v Německu, jehož cílem je zvyšovat produkci kyseliny jantarové integrací celého procesu od zpracování odpadu po finální produkt. Projekt dokazuje, že celý proces je komerčně životaschopný. Finální produkt využívá například americká společnost Myriant, holandsko-francouzská Reverdia a francouzský Bioamber.

Jedním z hlavních prvků vládního programu na redukci odpadu v Hongkongu je snížení objemu odpadu, který produkují domácnosti, komerční a průmyslové objekty. Aktivní roli zde hraje společnost Sino Land, která instalovala ve svém nákupním centru Olympian City první vysoce účinné zařízení na rozklad odpadu, které dokáže zpracovat až 99.8% potravinového odpadu. „Tento kompostovač změní stovky kilogramů potravinového odpadu na vodní páru a oxid uhličitý. Zbytek lze využít jako hnojivo,“ říká generální ředitel společnosti Sino Land Randy Yu. Po úspěšném spuštění instalovala firma stejná zařízení v druhém nákupním centru a další mají následovat. Společnost také pracuje na osvětě mezi spotřebiteli. „Veřejné povědomí o potravinovém odpadu je daleko větší než před pěti lety,“ říká Yu, „společnost drží klíč k úspěchu a je jen na nás, abychom klíčem otočili.“

Kontakt: Ing. Kateřina Zapletalová, Hongkongská rada pro rozvoj obchodu (HKTDC), katerina.zapletalova@hktdc.org


Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme



73

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn