Hlavní stranaZpravodajstvíVláknina chrání před kardiovaskulárními chorobami zejména...

Vláknina chrání před kardiovaskulárními chorobami zejména ženy

Datum: 25.4.2012 

Potraviny bohaté na vlákninu poskytují dobrou ochranu proti kardiovaskulárním chorobám, a to zejména u žen. Vyplývá to z výsledků nové studie, která byla nedávno publikovaná v časopise PLoS One. Studie mapovala stravovací zvyklosti více než 20 000 obyvatel švédského města Malmö a zaměřovala se na riziko kardiovaskulárních chorob. Analyzovali důležitost 13 různých živin (vliv vlákniny, tuků, bílkovin a sacharidů).

„Ženy, které konzumovaly stravu bohatou na vlákninu, měly téměř o 25 % nižší riziko kardiovaskulárních chorob ve srovnání se ženami konzumujícími stravu s nízkou koncentrací vlákniny. U mužů byl blahodárný účinek vlákniny méně výrazný. Nicméně výsledky potvrdily, že dostatek vlákniny muže chránil přinejmenším před mozkovou mrtvicí." Vysvětluje Peter Wallström, vědec z Lund University a první autor článku.

Přesný důvod rozdílného působení vlákniny na jednotlivá pohlaví zůstává nejasný. Pravděpodobným vysvětlením je, že ženy konzumují vlákninu ze zdravějších zdrojů než muži. Ženy jedí spoustu vlákniny ve formě ovoce a zeleniny, zatímco nejvýznamnějším zdrojem vlákniny u mužů je chleba.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn