Hlavní stranaZpravodajstvíVegani, pozor na srdeční choroby

Vegani, pozor na srdeční choroby

Datum: 6.5.2011 

 

Vegani jsou striktní vegetariáni, kteří nekonzumují nejen maso, ale ani žádné živočišné produkty. Také tento způsob stravovaní však má svá úskalí. U veganů narůstá riziko tvorby krevních sraženin a aterosklerózy. Informuje o tom článek v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, který vychází z desítek výzkumů za posledních třicet let.

Autor Duo Li uvádí, že konzumenti masa sice mají významně vyšší riziko kardiovaskulárních chorob než vegetariáni, avšak u veganů bývá strava chudá na klíčové živiny, jako jsou železo, zinek, vitamin B12 a omega-3 mastné kyseliny. U veganů dochází k zvýšení hladiny homocysteinu a snížení HDL („správného" cholesterolu) v krvi. Obojí jsou rizikové faktory srdečních onemocnění.

Vegetariáni a vegani by měli zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin a vitaminu B12. Dobrými zdroji omega-3 mastných kyselin jsou tučné ryby nebo ořechy, na B12 jsou bohaté mořské plody nebo vejce. Výživové doplňky jsou vhodnou alternativou těchto látek.

Vlasta Stancová

Zdroj:

www.sciencedaily.com

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn