Hlavní stranaZpravodajstvíTučné potraviny potlačují smutek

Tučné potraviny potlačují smutek

Datum: 29.7.2011 

 

Nová studie publikovaná v srpnu v časopisu Journal of Clinical Investigation přináší vysvětlení, proč mají lidé tendenci konzumovat tučné pokrmy - aby si zlepšili náladu. Dortík, čokoládový shake nebo smažené brambůrky, takovéto tučné potraviny potlačují u lidí pocity smutku.

Při pokusu vědci z University of Leuven ukazovali dobrovolníkům obrázky se smutnou tématikou a pouštěli smutnou klasickou hudbu. Pomocí funkční magnetické rezonance (fMRI) snímali aktivitu mozku dobrovolníků, z nichž polovině podali mastnou kyselinu (dodekanovou kyselinu) a druhé polovině solný roztok.  Výsledky ukázaly, že dobrovolníci, kteří obdrželi mastnou kyselinu, byli asi z poloviny v tak smutném rozpoložení jako ti, kteří konzumovali placebo. U obou skupin nezjistili rozdíl v pocitu hladu a plnosti. Tyto výsledky potvrdila i fMRI.

Vlasta Stancová

Zdroj:

http://medicalxpress.com

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn