Datum: 19.9.2011
Nový výzkum na myších naznačuje, že děti narozené matkám, které konzumují stravu s vysokým obsahem tuku před a v průběhu těhotenství, mají více tuku a menší játra než děti matek, které konzumují nízkotučnou stravu. Platí to i pro matky, které nejsou obézní, pouze v těhotenství konzumují tučnou stravu. Informují o tom vědci z Oregon Health & Science University v online vydání časopisu American Journal of Physiology and Endocrinology Metabolism.
Klíčovým závěrem studie je, že se potomstvo následkem vysokotučné stravy matky rodilo s výrazně vyšším procentem tuku, aniž by začalo přijímat potravu. Dobrou zprávou je, že matky, které změnily během těhotenství stravu na nízkotučnou, výrazně snížily riziko zvýšeného ukládání tuku a malých jater u potomstva.
Předešlý výzkum ukázal, že u dětí, které dostávaly příliš mnoho nebo málo výživy v děloze, nastaly silné a trvalé změny ve vývoji - včetně změn ve struktuře jater, mozku a slinivky - což zvýšilo jejich náchylnost k rozvoji různých nemocí v dospělosti, včetně obezity, cukrovky a kardiovaskulárních nemocí.
Vzhledem k tomu, kolik žen trpí v průběhu těhotenství nadváhu nebo jsou přímo obézní, je nutné informovat, co přejídání může znamenat pro zdraví dětí.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Enzyme biotechnology - enzymes, biotech
Výzkum - Informace z výzkumu biotechnologià v České republice
SnadnĂ˝ a praktickĂ˝ test zjistĂ, zda vám zaberou antibiotika
Ve Španělsku otevřeli prvnà biobanku s živými vzorky mozkové tkáně