Hlavní stranaZpravodajstvíTučná strava během těhotenství ovlivňuje složení těla...

Tučná strava během těhotenství ovlivňuje složení těla novorozenců

Datum: 19.9.2011 

Nový výzkum na myších naznačuje, že děti narozené matkám, které konzumují stravu s vysokým obsahem tuku před a v průběhu těhotenství, mají více tuku a menší játra než děti matek, které konzumují nízkotučnou stravu. Platí to i pro matky, které nejsou obézní, pouze v těhotenství konzumují tučnou stravu. Informují o tom vědci z Oregon Health & Science University v online vydání časopisu American Journal of Physiology and Endocrinology Metabolism.

Klíčovým závěrem studie je, že se potomstvo následkem vysokotučné stravy matky rodilo s výrazně vyšším procentem tuku, aniž by začalo přijímat potravu. Dobrou zprávou je, že matky, které změnily během těhotenství stravu na nízkotučnou, výrazně snížily riziko zvýšeného ukládání tuku a malých jater u potomstva.

Předešlý výzkum ukázal, že u dětí, které dostávaly příliš mnoho nebo málo výživy v děloze, nastaly silné a trvalé změny ve vývoji - včetně změn ve struktuře jater, mozku a slinivky - což zvýšilo jejich náchylnost k rozvoji různých nemocí v dospělosti, včetně obezity, cukrovky a kardiovaskulárních nemocí.

Vzhledem k tomu, kolik žen trpí v průběhu těhotenství nadváhu nebo jsou přímo obézní, je nutné informovat, co přejídání může znamenat pro zdraví dětí.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn