Datum: 3.10.2014
Jednoduchá mutace umožňuje kvasinkám fungovat za vyšších teplot než obvykle. Ověřili to vědci ze švédské Chalmersovy technologické univerzity.
Objev by mohl vést k efektivnější výrobě etanolu a vylepšit celý proces zpracování odpadu na biopalivo. Průmyslově využívané kvasinky obvykle nesnášejí horko, které svojí aktivitou samy vytvářejí. Kdyby se jejich prostředí během výroby nechladilo, tak by kvasinky zahynuly. Výroba etanolu jim jde nejlépe při teplotě kolem 30 stupňů Celsia.
To ale není zadarmo. Výroba bioetanolu by bylo levnější a efektivnější, kdyby to kvasinky zvládaly při teplotě 40 stupňů. Ušetřila by se spousta peněz za ochlazování kvasinkových kultur a také by se podstatně snížilo riziko bakteriálních infekcí. Mimo jiné by se také za vyšších teplot snadněji štípaly polymery v rostlinném materiálu, jako je třeba škrob, na jednoduché cukry.
Jens Nielsen a jeho kolegové objevili jednoduchou mutaci, která kvasinky elegantně vybaví odolností vůči vyšším teplotám. Kvasinky mají v buněčné membráně molekuly ergosterolu a dotyčná mutace je nahradí fekosterolem. To vede k několika změnám v buňkách, v jejichž důsledku mohou kvasinky pracovat při teplotě kolem 40 stupňů.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Věda - Informace z vědy, výzkumu českých biotechnologií
Masarykova univerzita - Masarykova univerzita
Bakterie v nanobrnění nahrazují klasická hnojiva
Vědci poprvé 3D vytiskli vlasové folikuly do laboratorní lidské tkáně