Datum: 22.10.2010
Nový neutronový výzkum na Institut Laue-Langevin (ILL) odhalil, že bílkoviny tvořící hedvábí bource morušového mají nečekané vlastnosti: bílkoviny se stávají koncentrovanější, když jsou rozpuštěné.
Proteiny bývají obvykle stabilní při koncentraci okolo 1mg/kg. Se vzrůstající koncentrací okolo 5-10 mg/ml se začínají shlukovat. Vědci zjistili, že bílkovinné prekurzory hedvábných vláken mají nečekané vlastnosti. Přírodní koncentrace uvnitř bource může být až 400 mg/ml, což je velmi vysoká koncentrace, aby bílkoviny zůstaly rozpuštěné v roztoku. S klesající koncentrací se proteiny začínají shlukovat.
Výzkum publikovaný v časopise Soft Matter je velký krok směrem k pochopení úžasných vlastností hedvábí a syntézy nových materiálů s žádanými vlastnostmi vláken tvořených výměšky žláz úžasného motýla.
Vlasta Stancová
Původní studie:
Imke Greving, Cedric Dicko, Ann Terry, Phil Callow, Fritz Vollrath. Small angle neutron scattering of native and reconstituted silk fibroin. Soft Matter, 2010; 6 (18): 4389 DOI: 10.1039/C0SM00108B
Více informací na:
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101003081929.htm
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
DNA - Lidskou DNA má pohltit polární led
Brigády - Brigády pro studenty
Výzkum statisíců genomů odhalil 34 genů souvisejících s vegetariánstvím
DARPiny posilují medicínské působení Botoxu