Datum: 16.11.2011
Mnozí lidé dávají přednost mléku přímo nadojenému od krav a pasterizaci považují za zásah zbavující mléko cenných látek. Jenže pasterizace znamená nutnou ochranu našeho zdraví. Nepastrované mléko může být zdrojem významných patogenních bakterií, jako jsou E. coli, Listerie, Campylobacter nebo Salmonella.
Studie publikovaná v srpnovém vydání časopisu Journal of Food Production kvantifikuje riziko přenostu Listerie monocytogenes z nepasterovaného mléka. Listerie způsobuje vážná onemocnění lidí a může být i smrtelná. Ve čtyřletém projektu vědci zjišťovali nejnáchylnější populace, jsou jimi lidé pracující na farmách, těhotné ženy, malé děti a staří lidé.
Nejbezpečnější je kupovat mléko pasterované. „Někteří nadšenci pití „syrového" mléka prohlašují, že výživné látky jsou pasterizací ničeny. Tato tvrzení nejsou vědecky podložena a některé studie to dokonce považují za mýtus." Vysvětluje profesorka Ynte Schukken z Cornell's College of Veterinary Medicine.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Nabídka zaměstnání - Nabídky zaměstnání na hlavní pracovní poměr
Výzkum - Informace z výzkumu biotechnologií v České republice
Které geny ledňáčků jim umožňují střemhlavé potápění?
Nový typ vakcíny je možné inhalovat v podobě suchého prášku