Hlavní stranaNovinky z českých biotechnologiíŠpatné tuky kromě cholesterolu zvyšují i prozánětlivý...

Špatné tuky kromě cholesterolu zvyšují i prozánětlivý stav

Datum: 14.8.2012 

Vědci z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM potvrdili špatný vliv nasycených mastných kyselin na lidský organismus. Mimo zvýšené hladiny cholesterolu přispívají i k prozánětlivému stavu, který výrazně zvyšuje riziko mrtvice a infarktu.

Nasycené mastné kyseliny se vyskytují v živočišných i rostlinných tucích jako je např. palmojádrový nebo kokosový. "My jsme ukázali poprvé na složitém pokusu na lidech, že nasycené mastné kyseliny, které zvyšují cholesterol, současně zvyšují prozánětlivý stav, " vysvětluje předseda Fóra zdravé výživy prof. Rudolf Poledne z IKEM. Prozánětlivý stav na sobě pacient více méně nepozná, prokazatelně ale poškozuje cévy a tím vede k většímu riziku infarktu. Vědci určili tento stav pomocí hladin C-reaktivního proteinu (CRP). Normální hodnoty se pohybují kolem 1 až 2 mg/l, pokud je ho v krvi více jak 3 mg/l, infarkt hrozí s několikanásobně větší pravděpodobností. Od roku 1990 v české republice klesá úmrtnost infarktu, je to i tím, že se Češi naučili méně jíst máslo, tučné sýry a tučné maso. "Na dobrovolnicích, obézních dámách středního věku, to fungovalo výtečně. Když jedly nezdravě, prozánětlivý stav se jim zhoršil," doplňuje Poledne. Ačkoliv se za posledních 20 let spotřeba nezdravých tuků snížila, v současné době se situace obrátila. I když si lidé zvykli více používat rostlinné tuky, nezdravé nasycené se jim dostanou na talíř jako součást hotových výrobků, např. trvanlivého pečiva, koblih, zákusků, sušených náhrad mléka a smetany, ale také polev na müsli tyčinkách. „Tím se trend opět obrací a nezdravé tuky, které Češi na svých talířích výrazně omezili, se vracejí v hotových výrobcích," vysvětluje prof. Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.

 

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme


Zdrojhttp://www.denik.cz/z_domova/vedci-z-ikem-potvrdili-dalsi-pricinu-infarktu-ci-mrtvice-20120805.html

Foto: www.sxc.hu

Autor: Ad

 

 


52

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn