Datum: 14.8.2012
Vědci z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM potvrdili špatný vliv nasycených mastných kyselin na lidský organismus. Mimo zvýšené hladiny cholesterolu přispívají i k prozánětlivému stavu, který výrazně zvyšuje riziko mrtvice a infarktu.
Nasycené mastné kyseliny se vyskytují v živočišných i rostlinných tucích jako je např. palmojádrový nebo kokosový. "My jsme ukázali poprvé na složitém pokusu na lidech, že nasycené mastné kyseliny, které zvyšují cholesterol, současně zvyšují prozánětlivý stav, " vysvětluje předseda Fóra zdravé výživy prof. Rudolf Poledne z IKEM. Prozánětlivý stav na sobě pacient více méně nepozná, prokazatelně ale poškozuje cévy a tím vede k většímu riziku infarktu. Vědci určili tento stav pomocí hladin C-reaktivního proteinu (CRP). Normální hodnoty se pohybují kolem 1 až 2 mg/l, pokud je ho v krvi více jak 3 mg/l, infarkt hrozí s několikanásobně větší pravděpodobností. Od roku 1990 v české republice klesá úmrtnost infarktu, je to i tím, že se Češi naučili méně jíst máslo, tučné sýry a tučné maso. "Na dobrovolnicích, obézních dámách středního věku, to fungovalo výtečně. Když jedly nezdravě, prozánětlivý stav se jim zhoršil," doplňuje Poledne. Ačkoliv se za posledních 20 let spotřeba nezdravých tuků snížila, v současné době se situace obrátila. I když si lidé zvykli více používat rostlinné tuky, nezdravé nasycené se jim dostanou na talíř jako součást hotových výrobků, např. trvanlivého pečiva, koblih, zákusků, sušených náhrad mléka a smetany, ale také polev na müsli tyčinkách. „Tím se trend opět obrací a nezdravé tuky, které Češi na svých talířích výrazně omezili, se vracejí v hotových výrobcích," vysvětluje prof. Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/vedci-z-ikem-potvrdili-dalsi-pricinu-infarktu-ci-mrtvice-20120805.html
Foto: www.sxc.hu
Autor: Ad
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. NabĂdky zajĂmavĂ© práce z celĂ© ÄŚR
Biotechnology - Biotechnologický portál Gate 2 Biotech
Jedlé baterie, senzory a aktuátory přinesou poživatelné roboty
DNA ovladaÄŤ Ĺ™ĂdĂ skládánĂ a rozkládánĂ hejnovĂ˝ch molekulárnĂch robotĹŻ