Datum: 31.12.2010
Vědci už znají sekvenci DNA stálezeleného stromu kakaovníku pravého (Theobroma cacao). Z jeho semen se vyrábí nejlepší kakao a čokoláda. V dnešní době dává mnoho pěstitelů přednost hybridním kakaovníkům, které jsou sice odolnější k nemocem, ale čokoláda z nich vyrobená je méně kvalitní.
„Produkce vynikajícího kakaa je odhadována na méně než 5 % celkové produkce. Důvodem je nízký výnos a náchylnost stromů k nemocem." Vysvětluje Mark Guiltinan z Penn State University, profesor molekulární rostlinné biologie.
Podle časopisu Nature Genetics zákazníci stále více tíhnou k velmi kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa a také jim není lhostejný etický pohled na produkci kakaa. Většina farmářů pěstujících kakao vydělá přibližně 2 dolary denně, ale farmáři produkující kakaové boby pro výběrové kakao vydělávají více.
Zlepšení produktivity a usnadnění pěstování kakaovníku pravého může pomoci i ekonomice produkce kakaa.
Vlasta Stancová
Původní práce:
Xavier Argout, Jerome Salse, Jean-Marc Aury, Mark J Guiltinan, Gaetan Droc, Jerome Gouzy, Mathilde Allegre, Cristian Chaparro, Thierry Legavre, Siela N Maximova, Michael Abrouk, Florent Murat, Olivier Fouet, Julie Poulain, Manuel Ruiz, Yolande Roguet, Maguy Rodier-Goud, Jose Fernandes Barbosa-Neto, Francois Sabot, Dave Kudrna, Jetty Siva S Ammiraju, Stephan C Schuster, John E Carlson, Erika Sallet, Thomas Schiex, Anne Dievart, Melissa Kramer, Laura Gelley, Zi Shi, Aurélie Bérard, Christopher Viot, Michel Boccara, Ange Marie Risterucci, Valentin Guignon, Xavier Sabau, Michael J Axtell, Zhaorong Ma, Yufan Zhang, Spencer Brown, Mickael Bourge, Wolfgang Golser, Xiang Song, Didier Clement, Ronan Rivallan, Mathias Tahi, Joseph Moroh Akaza, Bertrand Pitollat, Karina Gramacho, Angélique D'Hont, Dominique Brunel, Diogenes Infante, Ismael Kebe, Pierre Costet, Rod Wing, W Richard McCombie, Emmanuel Guiderdoni, Francis Quetier, Olivier Panaud, Patrick Wincker, Stephanie Bocs, Claire Lanaud. The genome of Theobroma cacao. Nature Genetics, 2010; DOI: 10.1038/ng.736
Více na:
http://live.psu.edu/story/50523#rss49
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
VÄ›da - Informace z vÄ›dy, vĂ˝zkumu ÄŤeskĂ˝ch biotechnologiĂ
Práce - Práce pro studenty a absolventy. Hlavnà i vedlejšà pracovnà poměr
Levné nanočástice z rýžových otrub bojujàs nádory
pAblo pCasso je novým nástrojem pro CRISPRové technologie