Hlavní stranaZpravodajstvíSnadnější produkce kvalitní čokolády díky rozluštění genomu...

Snadnější produkce kvalitní čokolády díky rozluštění genomu čokoládovníku pravého

Datum: 31.12.2010 

Vědci už znají sekvenci DNA stálezeleného stromu kakaovníku pravého (Theobroma cacao). Z jeho semen se vyrábí nejlepší kakao a čokoláda. V dnešní době dává mnoho pěstitelů přednost hybridním kakaovníkům, které jsou sice odolnější k nemocem, ale čokoláda z nich vyrobená je méně kvalitní.

„Produkce vynikajícího kakaa je odhadována na méně než 5 % celkové produkce. Důvodem je nízký výnos a náchylnost stromů k nemocem." Vysvětluje Mark Guiltinan z Penn State University, profesor molekulární rostlinné biologie.

Podle časopisu Nature Genetics zákazníci stále více tíhnou k velmi kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa a také jim není lhostejný etický pohled na produkci kakaa. Většina farmářů pěstujících kakao vydělá přibližně 2 dolary denně, ale farmáři produkující kakaové boby pro výběrové kakao vydělávají více.

Zlepšení produktivity a usnadnění pěstování kakaovníku pravého může pomoci i ekonomice produkce kakaa.

Vlasta Stancová

Původní práce:

Xavier Argout, Jerome Salse, Jean-Marc Aury, Mark J Guiltinan, Gaetan Droc, Jerome Gouzy, Mathilde Allegre, Cristian Chaparro, Thierry Legavre, Siela N Maximova, Michael Abrouk, Florent Murat, Olivier Fouet, Julie Poulain, Manuel Ruiz, Yolande Roguet, Maguy Rodier-Goud, Jose Fernandes Barbosa-Neto, Francois Sabot, Dave Kudrna, Jetty Siva S Ammiraju, Stephan C Schuster, John E Carlson, Erika Sallet, Thomas Schiex, Anne Dievart, Melissa Kramer, Laura Gelley, Zi Shi, Aurélie Bérard, Christopher Viot, Michel Boccara, Ange Marie Risterucci, Valentin Guignon, Xavier Sabau, Michael J Axtell, Zhaorong Ma, Yufan Zhang, Spencer Brown, Mickael Bourge, Wolfgang Golser, Xiang Song, Didier Clement, Ronan Rivallan, Mathias Tahi, Joseph Moroh Akaza, Bertrand Pitollat, Karina Gramacho, Angélique D'Hont, Dominique Brunel, Diogenes Infante, Ismael Kebe, Pierre Costet, Rod Wing, W Richard McCombie, Emmanuel Guiderdoni, Francis Quetier, Olivier Panaud, Patrick Wincker, Stephanie Bocs, Claire Lanaud. The genome of Theobroma cacao. Nature Genetics, 2010; DOI: 10.1038/ng.736

Více na:

http://live.psu.edu/story/50523#rss49


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn