Hlavní stranaZpravodajstvíSmrtelný jed v jedlých potravinách

Smrtelný jed v jedlých potravinách

Datum: 13.10.2010 

 

Smrtelný jed kyanid se přírodně vyskytuje v hořkých mandlích a v mnoha dalších jedlých rostlinách, včetně jablek, broskví, meruněk, měsíčních fazolích, ječmeni, čiroku, lněném semínku nebo bambusových výhoncích.  Jablečná semínka sice obsahují kyanid, ale pokud jablko sníte i s jádřincem, semínka pravděpodobně projdou nestrávená vaším zažívacím traktem.

Doktor Kenneth M. Olsen z Washington University studuje jetel plazivý, maniok a další rostliny, které tvoří kyanid a říká, že je pro tyto rostliny součástí důmyslného systému obrany před požíráním všežravci.

Ve vyspělých zemích otrava kyanidem z potravin nehrozí, a to díky kvalitnímu zpracování potravin a přísné legislativě. Ale třeba v Africe, kde je maniokový kořen hlavní součástí jídelníčku, spousta chudých lidí trpí chronickou formou otravy kyanidem, označovanou jako „konzo".  Kyanid otráví stejně důmyslně nás i ostatní všežravce. Zabrání buňkám využívat kyslík, naváže se na jeho místo v metabolické dráze, kterou se přeměňuje potrava na energii. Způsobuje zadušení na molekulární úrovni.  Molekulární dráha, kterou blokuje, je tak starodávná a universální, že je kyanid účinný proti většině živých tvorů, hmyzem počínaje a lidmi konče.

Odstranění kyanidu z jedlých rostlin však není velký problém. Všechno co musíte udělat je rozmačkat rostlinu a promýt vzniklou kaši vodou. Kyanid je ve vodě rozpustný a odstranitelný vodou. Vyřazení z provozu genů, které jsou zodpovědné za tvorbu kyanidu také není komplikované. Pouze jednou genetickou mutací lze změnit hořké mandle na neškodné sladké mandle.

Vlasta Stancová

Více informací na:

http://www.physorg.com/news198949368.html

 


49

Komentáře / diskuse

Pan Šašek: Imunita (04.02.17 12:55)

Lze si proti kyanidu vypěstovat imunitu? (po velmi malých dávkách zvyšovat davku...) (reagovat)

Tomáš Mulač: Může být kyanid v malém množství prospěšný? (11.10.12 12:41)

Dobrý den, takže všeobecně prodávané sladké mandle kyanid neobsahují vůbec? A nevíte co je na tom pravdy, když někdo tvrdí, že je dobré jíst mandle a třeba jádra z meruněk, právě pro obsah kyanidu, jako prevenci proti rakovině? Nedávno to uveřejnili tuším na Centrumu, nebo Aktuálně.cz. Osobně mám pocit, že je to nesmysl. (reagovat)

chemik: Re: Může být kyanid v malém množství prospěšný? (20.02.15 07:49)

Ano, kyanid je i v malém množství jedovatý.
U kyanidu stačí se 2x nadechnout.
Následuje smrt.
(reagovat)


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn