Hlavní stranaZpravodajstvíSladká pomsta zabijáckým bakteriím

Sladká pomsta zabijáckým bakteriím

Datum: 24.7.2015 

Tým badatelů Queenslandské univerzity a místní biotechnologické společnosti Alchemia objevil novou skupinu slibných antibiotik, které inspirovaly cukry z buněčné stěny bakterií.

Podle autorů si bakterie vůči těmto látkám, založeným na lipopolysacharidu moenomycinu, jen těžko vyvíjejí rezistenci. Něco takového bychom teď urgentně potřebovali, hlavně proti zabijáckým multirezistentním bakteriím.

Podle šéfa výzkumu Matta Coopera, ředitele IMB Centra pro řešení problémů se superbakteriemi, si bakterie méně pravděpodobně vyvinou rezistenci vůči látce, která je blízká jejím vlastním cukrům buněčné stěny. Bakterie si staví stěny buňky podobně, jako když se staví cihlový dům – jen namísto malty slepují stavební kameny pomocí polysacharidů.

Když ale Cooper a spol. bakteriím nabídnou molekuly nového antibiotika, tak jim to zastaví tvorbu buněčné stěny. Antibiotikum nakonec buněčnou stěnu bakterie zničí a tím i zabije celou bakterii.

Na buněčné stěny bakterií míří i starší antibiotika, například penicilin nebo vankomycin. Rozdíl je ale v tom, že nová cukerná antibiotika vyřadí z činnosti klíčový prvek konstrukce bakteriální buněčné stěny. Cooper a jeho tým testoval stovky verzí cukernatého antibiotika a snažili se najít takové molekuly, které zabíjejí bakterie a přitom nejsou toxické pro lidské buňky.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn