Hlavní stranaZpravodajstvíSkladovatelnost rajčat lze prodloužit zvýšením tvorby...

Skladovatelnost rajčat lze prodloužit zvýšením tvorby spermidinu

Datum: 1.3.2011 

Vědcům se, při snaze prodloužit skladovatelnost rajčat, podařilo získat chutnější a zdravější plody. Zaměřili se na skupinu dusíkatých organických látek nazývaných „polyaminy", které působí jako signály a jsou významné pro růst, kvetení, vývoj plodu nebo zrání rostlin. Polyaminy mají také spojitost s produkcí lykopenu a dalších živin, které jsou příznivé pro lidské zdraví, snižují například riziko některých rakovin.

Vědci chtěli zjistit, zda dokážou zvýšit produkci polyaminů v rajčatech a jaké důsledky to bude mít. Vložili do rostliny gen kvasinky zodpovědný za produkci jednoho z polyaminů spermidinu, o kterém předpokládali, že ovlivňuje zrání rajčat.

Výsledky publikované v časopise The Plant Journal ukazují, že vložený gen nejen zvýšil produkci spermidinu a podpořil vegetativní růst, ale prodloužil navíc skladovatelnost plodů. Účinky spermidinu byly nezávislé na jiných polyaminech. Rajčata také obsahovaly větší koncentraci lykopenu.

Vlasta Stancová

Zdroj:

/www.ars.usda.gov


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn