Hlavní stranaZpravodajstvíRýže jako zdroj arzenu

Rýže jako zdroj arzenu

Datum: 9.12.2011 

Studie publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences popisuje zdroje lidské expozice arzenu a zaměřuje pozornost na rýži. Arzen se v životním prostředí vyskytuje přirozeně, ale zvýšené koncentrace mohou být nebezpečné pro lidské zdraví, zejména pro vývoj plodu.  Rýže je náchylná ke kontaminaci arzenem, protože je schopna přijímat ho z prostředí pomocí kanálků zvaných akvaporiny.

Vědci došli k závěru, že je nutné monitorovat koncentraci arzenu v potravinách. Čína na rozdíl od Ameriky a Evropy má zavedeny legislativní limity pro tento těžký kov. Koncentrace arsenu v rýži značně kolísá v závislosti na druhu rýže a podmínkách, ve kterých je pěstována. Autorka studie však také zdůrazňuje, že ačkoliv odhalili, že rýže může být zdrojem arzénu, zdůrazňuje nutnost dalšího výzkumu, aby bylo zjištěno, zda vůbec mohou mít koncentrace přítomné v rýži negativní zdravotní dopad.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn