Hlavní stranaZpravodajstvíŘízek pro vegetariány

Řízek pro vegetariány

Datum: 26.4.2012 

Vypadá to jako přírodní řízek - je to šťavnaté a vláknité a dokonce to má konzistenci skutečného masa, ingredience jsou však stoprocentně rostlinné. Vědci používají novou ekologičtější metodu přípravy náhražky masa, která prý také dobře chutná.

Produkce masa je náročná, drahá a zatěžuje životní prostředí: zvířata sežerou pět až osm kilo zrna, aby vyprodukovala jedno kilo masa.

Nejnáročnější pro vědce bylo vymyslet výrobní technologii. Hlavními surovinami na náhražku masa jsou rostlinné bílkoviny a voda. Prototyp nové výrobní linky na vegetariánské steaky je umístěn prozatím v laboratoři a není delší než dva stoly na stolní tenis. Může vyrobit nekonečný kus masa přibližně 1cm tenký, který může být tvarován podle potřeby.

Výzkumníci jsou v současné době schopni produkovat 60-70 kilo masové náhražky za hodinu nebo 300-500 kilo za den. Konzistenci a texturu považují za vynikající. Jediné co chtějí ještě vylepšit je aroma, ale věří, že do roka budou i s tímto problémem hotovi.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn