Hlavní stranaZpravodajstvíRajčata: chutné zdraví

Rajčata: chutné zdraví

Datum: 10.3.2011 

 

Rozsáhlé review časopisu American Journal of Lifestyle Medicine přináší sjednocené informace o příznivých účincích konzumace rajčat na naše zdraví. Hojná konzumace těchto chutných bobulí přináší samá pozitiva, snižují totiž riziko některých rakovin, osteoporózy, kardiovaskulárních chorob, poškození kůže způsobené ultrafialovým zářením a kognitivní dysfunkce.

Rajčata jsou největším zdrojem lykopenu v naší potravě. Lykopen je silný antioxidant, který na rozdíl od většiny živin v ovoci a zelenině, má dokonce vyšší biologickou dostupnost po tepelném opracování. Nebojme se tedy, že vařením či dušením rajčat o cenný lykopen přijdeme. Rajčata působí dokonce protisrážlivě a protizánětlivě.

Rajčata jsou dostupná pro každého, jejich konzumaci neomezuje žádné náboženství a jsou k mání jak čerstvá, tak zpracovaná sterilací nebo jako součást kečupu, omáček a jiných potravin. Patří mezi nejdůležitější neškrobovou zeleninu. Vyhněte se však konzumací nezralých plodů, které mohou způsobit otravu organismu.

Vlasta Stancová

Původní práce:

B. B. Freeman, K. Reimers. Tomato Consumption and Health: Emerging Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine, 2010; DOI: 10.1177/1559827610387488

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110301091338.htm

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn