Datum: 8.9.2011
Nový biopolymer bezpečně přepraví přátelské bakterie zákeřným prostředím panujícím v žaludku až do střeva. Tato technologie by se mohla stát nejvýznamnějším zlepšovákem v oblasti probiotik.
Probiotické potraviny obsahují živé prospěšné bakterie, které pomáhají zlepšovat zdraví střeva, posilovat imunitu, bojovat s gastrointestinálními i dýchacími nemocemi.
Mnoho bakterií nepřežije silně kyselé prostředí žaludku. Proto je pro výrobce probiotických potravin jednou ze stěžejních výzev najít postup, který by probiotikům z potravin umožnil přestup do střev v co nejvyšším počtu. Vědci z University of Wolverhampton našli řešení tohoto problému. Vyvinuli speciální typ biopolymeru, který chrání probiotické bakterie v žaludku a dopraví je bezpečně do střeva.
Jejich řešení využívá biodegradovatelný, jedlý a netoxický biopolymer, který chrání bakterie v žaludku a ve střevě se rozloží a uvolní bakterie. Vědci ukázali, že příznivé bakterie včetně laktobacilů a bifidobakterií přežily obaleny polymerem v podmínkách simulujících prostředí žaludku až 4 hodiny. Neobalené bakterie přežily pouze dvě hodiny.
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce na vedlejší pracovní poměr
Práce - Nabídky práce pro studenty
Nový typ vakcíny je možné inhalovat v podobě suchého prášku
Speciální nanočástice proti alergii brání před anafylaktickým šokem