Hlavní stranaZpravodajstvíProbiotické potraviny budou zdravější díky biopolymeru

Probiotické potraviny budou zdravější díky biopolymeru

Datum: 8.9.2011 

 

Nový biopolymer bezpečně přepraví přátelské bakterie zákeřným prostředím panujícím v žaludku až do střeva. Tato technologie by se mohla stát nejvýznamnějším zlepšovákem v oblasti probiotik.

Probiotické potraviny obsahují živé prospěšné bakterie, které pomáhají zlepšovat zdraví střeva, posilovat imunitu, bojovat s gastrointestinálními i dýchacími nemocemi.

Mnoho bakterií nepřežije silně kyselé prostředí žaludku. Proto je pro výrobce probiotických potravin jednou ze stěžejních výzev najít postup, který by probiotikům z potravin umožnil přestup do střev v co nejvyšším počtu. Vědci z University of Wolverhampton našli řešení tohoto problému. Vyvinuli speciální typ biopolymeru, který chrání probiotické bakterie v žaludku a dopraví je bezpečně do střeva.

Jejich řešení využívá biodegradovatelný, jedlý a netoxický biopolymer, který chrání bakterie v žaludku a ve střevě se rozloží a uvolní bakterie. Vědci ukázali, že příznivé bakterie včetně laktobacilů a bifidobakterií přežily obaleny polymerem v podmínkách simulujících prostředí žaludku až 4 hodiny. Neobalené bakterie přežily pouze dvě hodiny.

Vlasta Stancová

Zdroj:

Physorg

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn