Hlavní stranaZpravodajstvíPopcorn v obsahu polyfenolů převálcuje kdejaké ovoce či...

Popcorn v obsahu polyfenolů převálcuje kdejaké ovoce či zeleninu

Datum: 2.4.2012 

Vědci nedávno zveřejnili informace, že popcorn obsahuje více zdraví prospěšných antioxidantů polyfenolů než některé ovoce a zelenina. Doktor Joe Vinson z University of Scranton, který provádí analýzy polyfenolů v čokoládě, ořeších a jiných potravinách o tom hovořil na březnovém setkání Americké chemické společnosti. Vysvětlil, že v popcornu jsou polyfenoly více koncentrované, protože obsahuje pouze kolem 4 procent vody a slupky, které mnozí nemají rádi, protože se zachytávají do zubů, obsahují největší koncentraci polyfenolů a vlákniny.

„Popcorn by mohla být perfektní svačina. Jde o 100% nezpracované čisté zrno. U jiných potravin tvoří celá zrna pouze část, i když jsou nazývány celozrnné. Popcorn však nelze považovat za zdravý, pokud je konzumován s velkým množstvím soli či cukru.

Popcorn však ve zdravém jídelníčku nemůže nahradit ovoce a zeleninu. Neobsahuje zdaleka tolik vitaminů a jiných živin, ale je dobré stravu pukancovou (na přípravu popcornu) kukuřicí obohatit. Množství polyfenolů v popcornu je až 300 mg na porci, ve srovnání se 114 mg ve sladké kukuřici a 160 mg v ovoci na stejnou porci.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn