Datum: 8.3.2011
Vědci zaznamenali první důkaz, že konzumace jablek bohatých na antioxidanty prodlužuje průměrnou délku života u pokusných zvířat, a to o 10 %. Výsledky nové studie na vinných muškách zveřejnil časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry. Zhen-Yu Chen a kolegové potvrdili, že volné radikály způsobují nežádoucí změny a věří, že mají souvislost se stárnutím a rozvojem některých nemocí. Antioxidanty umí bojovat s tímto poškozením.
Ovoce a zelenina, obzvláště jasně zbarvená, jako jsou rajčata, brokolice, brusinky a jablka jsou výborným zdrojem antioxidantů. Předešlé studie na zvířatech naznačily, že antioxidanty jablek by mohly prodlužovat průměrnou délku života. Vědci zjistili, že polyfenoly jablek nejen že prodlužovaly délku života octomilek, ale udržovaly jejich schopnost lézt a pohybovat se po končetinách. Kromě toho tyto látky pozitivně ovlivňovaly hladinu biochemických látek, které se vyskytují u starších mušek v souvislosti s jejich postupujícím věkem.
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Biotechnologie - Sekce věnovaná biotechnologii na encyklopedii Wikipedia
Brigády pro studenty - Brigády a práce pro studenty.
Radioaktivní fruktóza zviditelní nádory a záněty
DARPiny posilují medicínské působení Botoxu