Hlavní stranaZpravodajstvíPolyfenoly jablek prodlužují život octomilkám

Polyfenoly jablek prodlužují život octomilkám

Datum: 8.3.2011 

Vědci zaznamenali první důkaz, že konzumace jablek bohatých na antioxidanty prodlužuje průměrnou délku života u pokusných zvířat, a to o 10 %. Výsledky nové studie na vinných muškách zveřejnil časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry. Zhen-Yu Chen a kolegové potvrdili, že volné radikály způsobují nežádoucí změny a věří, že mají souvislost se stárnutím a rozvojem některých nemocí. Antioxidanty umí bojovat s tímto poškozením.

Ovoce a zelenina, obzvláště jasně zbarvená, jako jsou rajčata, brokolice, brusinky a jablka jsou výborným zdrojem antioxidantů. Předešlé studie na zvířatech naznačily, že antioxidanty jablek by mohly prodlužovat průměrnou délku života. Vědci zjistili, že polyfenoly jablek nejen že prodlužovaly délku života octomilek, ale udržovaly jejich schopnost lézt a pohybovat se po končetinách. Kromě toho tyto látky pozitivně ovlivňovaly hladinu biochemických látek, které se vyskytují u starších mušek v souvislosti s jejich postupujícím věkem.

Vlasta Stancová

Zdroj:

www.acs.org

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn