Hlavní stranaZpravodajstvíPo trans tucích jsme podrážděnější a agresivnější

Po trans tucích jsme podrážděnější a agresivnější

Datum: 14.3.2012 

Konzumace trans nenasycených mastných kyselin podle vědců z University of California způsobuje podrážděnost a agresivitu. Studie, které se zúčastnila téměř tisícovka mužů a žen, byla publikována v časopise PLoS ONE.

V potravě přítomné trans nenasycené mastné kyseliny vznikají procesem hydrogenace, tedy následkem redukce dvojných vazeb vodíkem. Technologicky je tak docíleno, že je jinak tekutý olej při pokojové teplotě v pevném stavu. Trans nenasycené mastné kyseliny se tak mohou vyskytovat v některých margarínech nebo třeba čokoládových polevách.

„Zjistili jsme, že vyšší agresivita má významnou souvislost s vyšším příjmem trans nenasycených mastných kyselin." Vysvětluje doktorka Beatrice Golombová."

Mezi další nepříznivé účinky těchto mastných kyselin na zdraví patří poruchy metabolických funkcí, inzulínová rezistence, oxidace, zánět a onemocnění srdce.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn