Datum: 16.8.2024
Bude se ve vesmíru vařit pivo? Nedávná studie odborníků University of Florida, která zkoumala chování pivních kvasinek v prostředí mikrogravitace, to nevyloučila.
Jak uvádějí výzkumníci, kteří se tímto zajímavým tématem zabývali, i když to zní jako triviální záležitost, kladná odpověď bude mít dalekosáhlé dopady.
Podle vedoucího týmu Andrewa MacIntoshe v budoucnosti určitě dojde na fermentaci za mikrogravitace, s tím, jak bude postupovat náš průzkum vesmírného prostoru a případné osídlování orbitálních prostorů i cizích světů.
První autor studie Pedro Fernandez Mendoza a jeho kolegové použili ječmen, který vypěstovali v Live Oak na Floridě. Rozmačkali ho a vyrobili z něj mladinu. Z mladiny vytvořili celkem 6 vzorků, v nichž mladinu smíchali s kvasinkou Saccharomyces pastorianus, která se používá při výrobě ležáků. Tři vzorky byly umístěny do klinostatu, klasického zařízení, které lokálně vytváří prostředí mikrogravitace, tři posloužily jako kontrola.
Ukázalo se, že mikrogravitace nesnižuje počet kvasinkových buněk a jejich životaschopnost. Rychlost fermentace naopak v mikrogravitaci vzrůstá. Důvodem by mohl být trvalý stav suspenze, který pro kvasinky maximalizuje dostupnost živin a zároveň jim brání usadit se na podkladu. Pivo z mikrogravitace také obsahuje méně esterů, což by měla zvyšovat jeho kvalitu.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Andrew MacIntosh.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Věda technika výzkum - Přehled zpráv z vědy techniky a výzkumu.
Nabídka zaměstnání - Nabídka zajímavých zaměstnání
Syntetičtí buněční organizátoři vyrobí požadované tkáně a orgány
Nová technologie chrání plodiny testováním DNA patogenů v ovzduší