Datum: 17.10.2011
Glykemický index udává vliv sacharidové potraviny na hladinu krevního cukru. Pro glukózu je tato hodnota rovna 100. Čím rychleji je potravina strávena, tím vyšší má glykemický index (GI). Ze zdravotního hlediska je doporučováno přijímat spíše potraviny s nižším glykemickým indexem. Pro velké množství potravin jsou hodnoty GI známy, neplatí to však pro pokrmy. Vědci z University of Otago provedli výzkum na toto téma. Zajímalo je, jak ovlivní příloha GI celého pokrmu. Všechny testované pokrmy obsahovaly kuře, tutéž zeleninu a omáčku a lišily se pouze v příloze. Vyzkoušeli brambory, bílou rýži a špagety. Zjistili, že GI u jednotlivých pokrmů nebyly tak velké, jak očekávali. U pokrmu z brambor očekávali GI kolem 65, ale pokrm měl ve skutečnosti pouze GI 53. Proto se prý nemusíme bát zařazovat brambory, přestože mají vyšší GI, do jídelníču. Nejnižší GI pak mají brambory lojovité a vařené ve slupce a nejvyšší GI mají rozvářivé varné typy brambor.
Výzkum byl publikován v říjnovém vydání časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
ZamÄ›stnánĂ pro studenty - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ pro studenty
DNA - Lidskou DNA má pohltit polárnà led
Drony s upravenĂ˝mi komáry pomáhajĂ proti šĂĹ™enĂ infekcĂ
Nové selenové nanočástice pomáhajà zvládat postmenopauzálnà osteoporózu