Datum: 6.3.2012
Vědci objevili podstatu vnímání teploty. Smysl pro teplo tvoří několik bílkovin na povrchu nervových buněk. Tyto bílkoviny, nazývané iontové kanálky, rozeznávají desítky teplot od mírně teplé po velmi horkou.
Vědci se původně domnívali, že existují pouze čtyři druhy iontových kanálků pro vnímání tepla, vzhledem k tomu, že je kódují čtyři geny. Ve skutečnosti je však druhů iontových kanálků mnohem více. Vědci zjistili, že podjednotky na teplo citlivých iontových kanálků se mohou sestavit v mnoha rozdílných kombinacích a tvořit odlišné typy kanálků, každý schopný detekovat určitou teplotu.
Objev ukazuje, že pouze čtyři geny, z nichž každý kóduje jeden typ podjednotky, může tvořit desítky různých kanálků citlivých na teplo. Studie byla publikovaná v časopise Journal of Biological Chemistry.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
ZamÄ›stnánĂ nabĂdka - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ
Věda - Dějiny vědy, historie vědy na Wikipedii
ZaĹ™ĂzenĂ pro biofiltraci vzduchu vyuĹľĂvá mikroorganismy
Použità prachu vylepšuje možnosti forenznà analýzy DNA