Hlavní stranaZpravodajstvíObjevena podstata vnímání teploty

Objevena podstata vnímání teploty

Datum: 6.3.2012 

Vědci objevili podstatu vnímání teploty. Smysl pro teplo tvoří několik bílkovin na povrchu nervových buněk. Tyto bílkoviny, nazývané iontové kanálky, rozeznávají desítky teplot od mírně teplé po velmi horkou.

Vědci se původně domnívali, že existují pouze čtyři druhy iontových kanálků pro vnímání tepla, vzhledem k tomu, že je kódují čtyři geny. Ve skutečnosti je však druhů iontových kanálků mnohem více. Vědci zjistili, že podjednotky na teplo citlivých iontových kanálků se mohou sestavit v mnoha rozdílných kombinacích a tvořit odlišné typy kanálků, každý schopný detekovat určitou teplotu.

Objev ukazuje, že pouze čtyři geny, z nichž každý kóduje jeden typ podjednotky, může tvořit desítky různých kanálků citlivých na teplo. Studie byla publikovaná v časopise Journal of Biological Chemistry.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn