Hlavní stranaZpravodajstvíNedostatek omega-3 kyselin v potravě může způsobovat...

Nedostatek omega-3 kyselin v potravě může způsobovat depresi

Datum: 2.2.2011 

Nedostatek omega-3 mastných kyselin ve výživě má dočinění s mnoha nemocemi. Španělští vědci studovali myši krmené krmivem s nízkým obsahem omega-3 a zjistili škodlivé důsledky na synoptické funkce a emocionální chování. Jak ovlivňuje nedostatek esenciální mastné kyseliny u matky její potomstvo zatím není objasněno.

Tyto mastné kyseliny jsou „esenciální", protože si je náš organismus neumí sám syntetizovat a musíme je přijímat v potravě. Jejich příjem je navíc nutný k zajištění optimální mozkové činnosti. Problémem je také příliš vysoký poměr příjmu omega-6 ku omega-3 a to zejména ve vyspělých zemích.

„Naše výsledky potvrzují klinické a epidemiologické studie, které odhalily souvislost mezi nerovnováhou v příjmu omega-3 a omega-6 mastných kyselin a poruchami nálady," vysvětluje Olivier Manzoni a Sophie Layéová.

Detaily této studie jsou dostupné v online verzi časopisu Nature Neuroscience.

Vlasta Stancová

Zdroj:

www.sciencedaily.com

Původní vědecká práce:

Mathieu Lafourcade, Thomas Larrieu, Susana Mato, Anais Duffaud, Marja Sepers, Isabelle Matias, Veronique De Smedt-Peyrusse, Virginie F Labrousse, Lionel Bretillon, Carlos Matute, Rafael Rodríguez-Puertas, Sophie Layé, Olivier J Manzoni. Nutritional omega-3 deficiency abolishes endocannabinoid-mediated neuronal functions. Nature Neuroscience, 2011; DOI: 10.1038/nn.2736


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn