Datum: 22.2.2012
Nanočástice přijímáme denně v potravinách a léčivech, nyní vědci na základě nové studie varují, že by mohly být nebezpečné více, než se původně předpokládalo. Vědci studovali jak velké dávky polystyrenových nanočástic, schválených americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, používaných při výrobě potravinových aditiv nebo vitaminů, ovlivňují absorpci železa u kuřat. Výzkum byl publikován online v časopise Nature Nanotechnology.
Zjistili, že krátkodobá intenzivní tzv. akutní expozice nanočásticím blokovala absorpci železa, zatímco dlouhodobá tzv. chronická expozice nižším dávkám způsobovala změny ve struktuře střevních buněk, čímž docházelo ke kompenzaci a zvýšení příjmu železa. Na jednu stranu je pozitivní, že se organismus dovede adaptovat na změny a dosáhne opětovného vstřebávání železa, ale není jisté, zda tyto změny neústí také ve zvýšené vstřebávání nějaké nebezpečné sloučeniny.
Vědci testovali akutní i chronickou expozici nanočásticím u lidských střevních buněk v laboratorních podmínkách a u živých kuřat. Kuřata vstřebávají železo podobně jako lidé a jsou podobně citlivé na nedostatek této živiny.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Jaderná energetika - Závěry z koference věnované jaderné energii a ekologii
Environmetal biotechnology - Environment, biotech, biotechnology
UmÄ›lá inteligence vytipovala antibiotika proti rezistentnĂm bakteriĂm
„ČárovĂ˝ kĂłd“ pro fágy usnadnĂ jejich vyuĹľitĂ