Hlavní stranaZpravodajstvíMořské plody se dočkají alternativy z mikrořas

Mořské plody se dočkají alternativy z mikrořas

Datum: 8.7.2022 

Ryby a mořské plody jsou ve světě stále populárnější. Příkladem může být i ryze vnitrozemské Švýcarsko, kde během posledních 25 let vzrostla spotřeba těchto komodit o 60 procent a dosáhla 75 tisíc tun za rok.

Kredit: Stefan Weiss.Intenzivní spotřeba ryb a mořských plodů má své důsledky, především ohromnou zátěž mořských ekosystémů, ať už kvůli lovu anebo mořským farmám. Naléhavou situaci se snaží řešit i odborníci švýcarského institutu ETH Zürich Severin Eder a Lukas Böcker, kteří vyvíjejí alternativu k mořským plodům, založenou na mikrořasách.

Mikrořasy, tedy mikroskopické fotosyntetické organismy, jsou bohaté na proteiny, nenasycené tuky a mikroprvky, jinými slovy jsou vhodné pro zdravé stravování. U některých druhů mikrořas dosahuje podíl proteinů v sušině až 70 procent. Ještě lepší je, že obsahují prakticky všechny klíčové aminokyseliny. Právě mikrořasy jsou důvodem, proč jsou ryby a mořské plody tak zdravé. Stojí totiž na začátku jejich potravního řetězce.

Navzdory příznivému složení jsou mikrořasy v potravinářství stále spíše opomíjené. Jejich produkce a zpracování jsou stále ještě v počátcích. Böcker s Ederem vyvíjejí platformu, která zajistí produkci mořských plodů z mikrořas, k nimž se přidávají další rostlinné proteiny, například ze sóji či hrachu. Výsledkem by měla být alternativa k mořským plodům, která se jim bude blížit nejen chutí, ale i nutriční hodnotou.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn