Hlavní stranaZpravodajstvíMléčný tuk může snížit riziko cukrovky

Mléčný tuk může snížit riziko cukrovky

Datum: 28.12.2010 

Vědci z Harvard School of Public Health se spolupracovníky z dalších institucí identifikovali přírodní látku v mléčném tuku, která může podstatně snižovat riziko cukrovky II. typu. Kyselina trans palmitoleová se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích jako jsou sýr, jogurt a máslo. Lidské tělo není schopné si kys. trans palmitoleovou vyrobit a přijímá ji proto jenom v potravě.

Ve studii, která byla zveřejněna v časopise Annals of Internal Medicine, se vědci domnívají, že právě trans-palmitoleová kyselina může za nižší riziko cukrovky typu II. u lidí konzumujících v hojné míře mléčné výrobky. Odborníci na lidské zdraví obecně radí snižovat podíl přijímaného mléčného tuku, avšak trans palmitoleová kyselina je součástí mléčného tuku.

Nepleťme si trans palmitoleovou kyselinu s nechvalně známými trans mastnými kyselinami ze ztužovaných rostlinných tuků, které jsou spojovány s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Tato trans kyselina se přirozeně vyskytuje v živočišném tuku a negativní dopad na srdce u ní dosud nebyl prokázán.

Vlasta Stancová

Zdroj:

http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/2010-releases/dairy-foods-diabetes-risk.html

Původní práce:

Dariush Mozaffarian, Haiming Cao, Irena B. King, Rozenn N. Lemaitre, Xiaoling Song, David S. Siscovick, and Gökhan S. Hotamisligil. Trans-Palmitoleic Acid, Metabolic Risk Factors, and New-Onset Diabetes in U.S. Adults. Annals of Internal Medicine, December 21, 2010 [link]


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn