Datum: 28.12.2010
Vědci z Harvard School of Public Health se spolupracovníky z dalších institucí identifikovali přírodní látku v mléčném tuku, která může podstatně snižovat riziko cukrovky II. typu. Kyselina trans palmitoleová se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích jako jsou sýr, jogurt a máslo. Lidské tělo není schopné si kys. trans palmitoleovou vyrobit a přijímá ji proto jenom v potravě.
Ve studii, která byla zveřejněna v časopise Annals of Internal Medicine, se vědci domnívají, že právě trans-palmitoleová kyselina může za nižší riziko cukrovky typu II. u lidí konzumujících v hojné míře mléčné výrobky. Odborníci na lidské zdraví obecně radí snižovat podíl přijímaného mléčného tuku, avšak trans palmitoleová kyselina je součástí mléčného tuku.
Nepleťme si trans palmitoleovou kyselinu s nechvalně známými trans mastnými kyselinami ze ztužovaných rostlinných tuků, které jsou spojovány s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Tato trans kyselina se přirozeně vyskytuje v živočišném tuku a negativní dopad na srdce u ní dosud nebyl prokázán.
Vlasta Stancová
Zdroj:
http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/2010-releases/dairy-foods-diabetes-risk.html
Původní práce:
Dariush Mozaffarian, Haiming Cao, Irena B. King, Rozenn N. Lemaitre, Xiaoling Song, David S. Siscovick, and Gökhan S. Hotamisligil. Trans-Palmitoleic Acid, Metabolic Risk Factors, and New-Onset Diabetes in U.S. Adults. Annals of Internal Medicine, December 21, 2010 [link]
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce - Nabídky práce pro studenty
Biotechnology - Biotechnologický portál Gate 2 Biotech
Jak želvušky přežívají zničující radiaci?
Molekulární pneumatická kladiva prorážejí stěny nádorových buněk