Nejnovější studie naznačuje, že existuje vzájemná spojitost mezi konzumací mléčných výrobků a rizikem vývoje Parkinsonovy nemoci, a to především u mužů.
Analýza údajů získaných v rámci nutriční kohortové studie CPS II (Cancer Prevention Study, rozsáhlý výzkum prováděný Americkou společností pro rakovinu, ACS, jehož cílem bylo šetření dopadu environmentálních faktorů a životního stylu na etiologii rakoviny u rozsáhlé skupiny amerických mužů a žen) naznačila, že existuje vzájemná spojitost mezi konzumací mléčných výrobků a rizikem vývoje Parkinsonovy nemoci. Silná vazba byla pozorována především u mužů.
Výzkumníci z US National Institute of Environmental Health Science ve spolupráci se skupinami pracovníků dalších zainteresovaných amerických pracovišť analyzovali data získaná sledováním 57 689 mužů a 73 175 žen v průběhu let 1992 až 2001. Během výzkumu došlo u 250 mužů a 138 žen k vývoji Parkinsonovy choroby. Meta-analýza všech prospektivních studií potvrdila mírně zvýšené riziko vývoje Parkinsonovy choroby u osob s vysokou konzumací mléčných výrobků. Kupříkladu u mužů s extrémně vysokou spotřebou mléčných výrobků se může riziko zvýšit až o 80 %, u žen je toto riziko výrazně nižší, zhruba kolem 30 %.
Souhrnně bylo konstatováno, že provedená analýza potvrdila předchozí výzkumy naznačující spojitost mezi spotřebou mléčných výrobků a Parkinsonovou chorobou, ovšem k tomu, aby byl objasněn mechanismus tohoto účinku je třeba v těchto výzkumech pokračovat.
"Agronavigátor":[ http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=59059&ids=314]
49
Komentáře / diskuse
Váš komentář:
Kráva produkující odstředěné mléko - Vědci z Nového Zélandu vyšlechtili krávu, která produkuje mléko s netradičním složením (29.5.2007)