Datum: 11.1.2012
Střídmé pití červeného vína může snížit jeden z rizikových faktorů vzniku rakoviny prsu, informují o tom vědci z Cedars-Sinai Medical Center.
Studie byla publikovaná v časopise Journal of Women's Health zpochybňuje vžitý názor, že veškerá konzumace alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu u žen. Lékaři byli dlouho přesvědčeni, že konzumace alkoholu zvyšuje hladinu estrogenu v krvi a pomáhá tak bujení rakovinných buněk.
Tato studie zjistila, že chemické látky obsažené ve slupce a semenech červených hroznů mírně snižuje koncentraci estrogenu, zatímco zvyšuje koncentraci testosteronu u žen před menopauzou, které pijí asi 240 ml (8 uncí) červeného vína každý večer po dobu jednoho měsíce. U bílého vína tento účinek neprokázali.
Pokud se tedy rozhodnete pro sklenku vína k večeři, volte raději červené.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. NabĂdky zajĂmavĂ© práce z celĂ© ÄŚR
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Ve Španělsku otevřeli prvnà biobanku s živými vzorky mozkové tkáně
Vědci poprvé 3D vytiskli vlasové folikuly do laboratornà lidské tkáně