Hlavní stranaZpravodajstvíMírná konzumace červeného vína u žen snižuje hladinu...

Mírná konzumace červeného vína u žen snižuje hladinu estrogenů

Datum: 11.1.2012 

Střídmé pití červeného vína může snížit jeden z rizikových faktorů vzniku rakoviny prsu, informují o tom vědci z Cedars-Sinai Medical Center.

Studie byla publikovaná v časopise Journal of Women's Health zpochybňuje vžitý názor, že veškerá konzumace alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu u žen. Lékaři byli dlouho přesvědčeni, že konzumace alkoholu zvyšuje hladinu estrogenu v krvi a pomáhá tak bujení rakovinných buněk.

Tato studie zjistila, že chemické látky obsažené ve slupce a semenech červených hroznů mírně snižuje koncentraci estrogenu, zatímco zvyšuje koncentraci testosteronu u žen před menopauzou, které pijí asi 240 ml (8 uncí) červeného vína každý večer po dobu jednoho měsíce. U bílého vína tento účinek neprokázali.

Pokud se tedy rozhodnete pro sklenku vína k večeři, volte raději červené.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn