Hlavní stranaZpravodajstvíLepší kvasinky

Lepší kvasinky

Datum: 2.12.2009 

Genetici z nizozemské Delftské univerzity dosáhli velkého úspěchu, když do buněk kvasinek **Saccharomyces cerevisiae** vpravili metodou **genové manipulace** gen z bakterie Escherichia coli, který umožní přeměnit na **etanol** i kyselinu octovou, což je běžný vedlejší produkt při výrobě etanolu z rostlinných zbytků. Pozměnili tím metabolismus kvasinek natolik, že mohli zablokovat další, jejich vlastní gen, který zodpovídá za produkci glycerolu, což je další nežádoucí vedlejší produkt při fermentaci rostlinných zbytků. Bude jistě zajímavé sledovat, co na to odpůrci genových manipulací. Zdá se, že se soustřeďují zejména na boj proti geneticky modifikovaným vyšších rostlinám a živočichům, zatímco **geneticky modifikované bakterie** a **kvasinky** používané při výrobě jogurtů, sýrů a alkoholických nápojů, jim nevadí. Zdroj "Akademon":[ www.akademon.cz]
49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn