Datum: 16.11.2010
„Studie ukazují, že Lactobacillus reuteri je vysoce účinný, a to zejména v posílení ústní hygieny a v boji s alergiemi." Uvádí Gabriela Sinkiewiczová, která účinky této bakterie mléčného kvašení na ústní zdraví studuje. Podle jejího výzkumu mělo dvoutýdenní používání žvýkačky obsahující určité kmeny L. reuteri za následek pokles tvorby zubního plaku a také ústup krvácení dásní.
Sinkiewiczová jako jedna z prvních odhalila, že se Lactobacillus reuteri přirozeně vyskytuje v mateřském mléce žen. Přítomnost L. reuteri v mateřském mléce je důležitá, pomáhá „dospět" trávicímu traktu novorozence a navíc rozvíjí obrannou schopnost jeho imunitního systému. Mateřské mléko jedné ze sedmi žen obsahuje tuto bakterii, přičemž mléko žen z Japonska a Koreje je na tyto bakterie bohatší.
Když byl L. reuteri v letech 1960 objeven, byl součástí střevní mikroflóry 30 - 40 % populace, dnes je to důsledkem nezdravého jídelníčku už jen 10 -20 %.
Vlasta Stancová
Zdroj:
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101102131302.htm
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce - Práce pro studenty a absolventy. Hlavní i vedlejší pracovní poměr
Biotechnologie - Sekce věnovaná biotechnologii na encyklopedii Wikipedia
Biomolekula b-Cool je klíčová pro šíření původce černého kašle
pAblo pCasso je novým nástrojem pro CRISPRové technologie