Hlavní stranaZpravodajstvíLaktobacily ve žvýkačkách a mateřském mléce

Laktobacily ve žvýkačkách a mateřském mléce

Datum: 16.11.2010 

„Studie ukazují, že Lactobacillus reuteri je vysoce účinný, a to zejména v posílení ústní hygieny a v boji s alergiemi." Uvádí Gabriela Sinkiewiczová, která účinky této bakterie mléčného kvašení na ústní zdraví studuje. Podle jejího výzkumu mělo dvoutýdenní používání žvýkačky obsahující určité kmeny L. reuteri za následek pokles tvorby zubního plaku a také ústup krvácení dásní.

Sinkiewiczová jako jedna z prvních odhalila, že se Lactobacillus reuteri přirozeně vyskytuje v mateřském mléce žen. Přítomnost L. reuteri v mateřském mléce je důležitá, pomáhá „dospět" trávicímu traktu novorozence a navíc rozvíjí obrannou schopnost jeho imunitního systému. Mateřské mléko jedné ze sedmi žen obsahuje tuto bakterii, přičemž mléko žen z Japonska a Koreje je na tyto bakterie bohatší.

Když byl L. reuteri v letech 1960 objeven, byl součástí střevní mikroflóry 30 - 40 % populace, dnes je to důsledkem nezdravého jídelníčku už jen 10 -20 %.

Vlasta Stancová

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101102131302.htm

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn