Hlavní stranaZpravodajstvíKoření eliminuje negativní zdravotní dopady konzumace...

Koření eliminuje negativní zdravotní dopady konzumace tučných potravin

Datum: 17.8.2011 

 

Dopřáváte si pořádně kořeněné maso? Pokud ano, konzumací koření potlačujete negativní dopady pojídání tučných pokrmů. Informují o tom vědci z Penn State University v časopise Journal of Nutrition.

Pojídání tučných pokrmů vede k vysoké koncentraci triacylglycerilů v krvi, což zvyšuje riziko srdečních chorob. Vědci však zjistili, že koření přidávané k tučným jídlům má za následek snížení hladiny triacylglicerilů v krvi, a to ve srovnání s hladinou triacylglicerolů v krvi po požití stejného jídla bez koření.

Ve studii u pokrmů používali rozmarýn, oregáno, skořici, kurkumu, černý pepř, česnekový prášek a sušenou papriku. Tyto druhy koření vybrali cíleně, protože u nich laboratorní testy prokázaly silnou antioxidační aktivitu. Když pokrm obsahoval směs koření, antioxidační aktivita krve dobrovolníků vzrostla o 13 procent a inzulínová odpověď klesla asi o 20 procent.

Vlasta Stancová

Zdroj:

http://live.psu.edu/story/54471

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn