Datum: 17.8.2011
Dopřáváte si pořádně kořeněné maso? Pokud ano, konzumací koření potlačujete negativní dopady pojídání tučných pokrmů. Informují o tom vědci z Penn State University v časopise Journal of Nutrition.
Pojídání tučných pokrmů vede k vysoké koncentraci triacylglycerilů v krvi, což zvyšuje riziko srdečních chorob. Vědci však zjistili, že koření přidávané k tučným jídlům má za následek snížení hladiny triacylglicerilů v krvi, a to ve srovnání s hladinou triacylglicerolů v krvi po požití stejného jídla bez koření.
Ve studii u pokrmů používali rozmarýn, oregáno, skořici, kurkumu, černý pepř, česnekový prášek a sušenou papriku. Tyto druhy koření vybrali cíleně, protože u nich laboratorní testy prokázaly silnou antioxidační aktivitu. Když pokrm obsahoval směs koření, antioxidační aktivita krve dobrovolníků vzrostla o 13 procent a inzulínová odpověď klesla asi o 20 procent.
Vlasta Stancová
Zdroj:
http://live.psu.edu/story/54471
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Věda technika výzkum - Přehled zpráv z vědy techniky a výzkumu.
Zaměstnání - Nabídky i poptávky zajímavých zaměstnání
Nové selenové nanočástice pomáhají zvládat postmenopauzální osteoporózu
Vdechnutelné senzory zajistí brzkou detekci rakoviny plic