Hlavní stranaZpravodajstvíKonzumace řepného džusu zbrzdí rozvoj demence

Konzumace řepného džusu zbrzdí rozvoj demence

Datum: 12.11.2010 

 

Podle nového výzkumu může pití džusu z řepy zvýšit přítok krve do mozku. Ačkoliv už existuje několik studií dokazujících, že pití řepného džusu může snižovat krevní tlak, vědci z Translational Science Centre nyní zjistili, že zvyšuje také perfúzi.

Jednou z příčin rozvoje demence a snížení kognitivních funkcí je fakt, že s přibývajícími léty se oslabuje průtok krve určitými oblastmi mozku. Dusičnany obsažené v řepě, celeru, hlávkovém zelí a jiné listové zelenině, jako je špenát nebo hlávkový salát se v ústech působením bakterií přeměňují na dusitany a ty pomáhají průtoku krve a kyslíku do míst, kde je jich nedostatek.

Vědci sledovali účinek v potravě přijímaných dusičnanů na 14 dobrovolnících ve věku sedmdesát let a více po dobu 4 dní. Pomocí magnetické rezonance našli souvislost mezi konzumací řepného džusu a zvýšeným průtokem krve v mozku.

Studie je k dispozici online na Nitric Oxide: Biology and Chemistry.

Výsledky lze zobecnit a stále podporovat tvrzení, že hojná konzumace zeleniny a ovoce je zdraví prospěšná.

Vlasta Stancová

Původní studie:

Tennille D. Presley, Ashley R. Morgan, Erika Bechtold, William Clodfelter, Robin W. Dove, Janine M. Jennings, Robert A. Kraft, S. Bruce King, Paul J. Laurienti, W. Jack Rejeski. Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults. Nitric Oxide, 2010; DOI: 10.1016/j.niox.2010.10.002

Zdroj:

http://news.wfu.edu/2010/11/03/benefits-of-beet-juice/

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn