Hlavní stranaZpravodajstvíKonečně lahodné: Nové proteiny vylepšují bezlepkové...

Konečně lahodné: Nové proteiny vylepšují bezlepkové potraviny

Datum: 24.5.2023 

Lepek je směs jedněch z největších známých přírodních proteinů. V pokrmech má blahodárné vlastnosti. Udržuje těsto nadýchané a přispívá k chuti výsledných produktů. Stinnou stránkou lepku je, že u části lidí vyvolává zdravotní problémy.

Kredit: University of Hohenheim / Oliver Reuther.Mario Jekle z německé University of Hohenheim ve Stuttgartu a jeho kolegové pracují na postupech, které využívají vybrané proteiny, například z hrachu, řepky, rýže nebo kukuřice, k nahrazení lepku.

Rovněž využívají saponiny z hvězdnicovitých rostlin a merlíků, případně slizy z obilek, které přispívají ke zvýšení kvality bezlepkových produktů a jako bonus mohou přidávat vlákninu. Takto připravené těsto lze upéct nebo třeba vytisknout na 3D tiskárně, což šetří energii a poskytuje další zajímavé možnosti při výrobě potravin.

Badatelé provádějí experimenty s pečením, které kombinují potravinářské technologie s materiálovými vědami. Pro tyto experimenty je zásadní recept, který je zcela bezlepkový a přitom vytvoří nadýchané těsto.

Lepek je problematický asi pro 2 až 3 procenta lidí. Jak uvádí Stephan Bischoff z Institute of Clinical Nutrition, v současnosti známe tři typy onemocnění, která těsně souvisejí s lepkem.

Nejznámější z nich je celiakie, která kombinuje autoimunitní onemocnění s alergií. Další je alergie na výrobky z pšenice, která je spouštěná lepkem a třetí z nich je citlivost k pšenici, na které se zřejmě podílejí i další faktory.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: University of Hohenheim / Oliver Reuther.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn