Datum: 22.3.2012
Podle studie publikované v časopise Cancer Research může kadmium zvyšovat riziko rakoviny prsu. Kadmium se v životním prostředí vyskytuje v nízkých koncentracích, avšak může docházet ke zvýšenému příjmu tohoto toxického kovu rostlinami, protože je součástí mnoha hnojiv. „Právě následkem akumulace kovu v zemědělských plodinách jsou hlavními zdroji potravou přijímaného kadmia chleba a ostatní cereální výrobky, brambory nebo kořenová zelenina. Což jsou potraviny obecně považované za zdravé." Vysvětluje doktorka Agneta Åkessonová ze švédského Karolinska Institutet.
Výsledky ukázaly, že vyšší expozice kadmia potravou souvisela s 21% nárůstem výskytu rakoviny prsu. Mezi ženami štíhlými a ženami s normální váhou vzrostlo riziko na 27 procent. U žen, které přijímaly větší množství kadmia v celozrnných obilných výrobcích a zelenině, zjistili nižší riziko rakoviny ve srovnání se ženami, které kadmium přijímaly z jiných potravinových zdrojů.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Biotech dictionary - dictionary of biotech words
Brigády - Brigády pro studenty
Tisícovky nových Fanzorů pro krájení DNA mohou proměnit medicínu
Živý lidský pacient poprvé dostal editovanou prasečí ledvinu