Hlavní stranaZpravodajstvíKadmium v potravě může zvyšovat riziko rakoviny prsu

Kadmium v potravě může zvyšovat riziko rakoviny prsu

Datum: 22.3.2012 

Podle studie publikované v časopise Cancer Research může kadmium zvyšovat riziko rakoviny prsu. Kadmium se v životním prostředí vyskytuje v nízkých koncentracích, avšak může docházet ke zvýšenému příjmu tohoto toxického kovu rostlinami, protože je součástí mnoha hnojiv. „Právě následkem akumulace kovu v zemědělských plodinách jsou hlavními zdroji potravou přijímaného kadmia chleba a ostatní cereální výrobky, brambory nebo kořenová zelenina. Což jsou potraviny obecně považované za zdravé." Vysvětluje doktorka Agneta Åkessonová ze švédského Karolinska Institutet.

Výsledky ukázaly, že vyšší expozice kadmia potravou souvisela s 21% nárůstem výskytu rakoviny prsu. Mezi ženami štíhlými a ženami s normální váhou vzrostlo riziko na 27 procent. U žen, které přijímaly větší množství kadmia v celozrnných obilných výrobcích a zelenině, zjistili nižší riziko rakoviny ve srovnání se ženami, které kadmium přijímaly z jiných potravinových zdrojů.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn