Datum: 22.11.2017
Podle nedávných výzkumů Spojených národů se asi třetina veškerého jídla, co lidé vyrobí pro konzumaci, nakonec vyhodí. Množství vyhozeného jídla ve světě kolísá, od 100 kg na osobu a rok v Evropě a severní Americe, až po 10 kg na osobu a rok u lidí v chudých oblastech Afriky a Asie. Celkový objem jídla, které se na celém světě vyhazuje, činí asi 1,3 miliard tun ročně.
Otázkou je, co s takovou spoustou odpadního jídla udělat. Je to komplexní problém se sociálním dopadem. Zajímavou možností je vyrobit z odpadního jídla biopalivo. To je prospěšné jak energetice, tak i životnímu prostředí. V tomto směru již vědci pro výrobu biopaliva z jídla využili procesy fermentace cukrů i transesterifikace tuků.
Problém je ale v tom, že takové postupy neřeší problém s odpadním jídlem. Využijí totiž jen určité procento biomasy odpadního jídla.
Ruští vědci nedávno navrhli postup přeměny odpadního jídla na biopalivo procesem hydrotermálního zkapalnění. Jde o termální depolymerizaci, která se používá při přeměně mokré biomasy na palivo.
Hydrotermální zkapalnění je efektní a univerzální metoda, kterou lze pro tento účel využít. Velkou předností je, že tento postup dovoluje vyrobit biopalivo přímo z neupravené biomasy jídla. To je velmi úsporné řešení, protože usušení biomasy před výrobou biopaliva bývá energeticky velice nákladné.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
VÄ›da - Informace z vÄ›dy, vĂ˝zkumu ÄŤeskĂ˝ch biotechnologiĂ
ZamÄ›stnánĂ nabĂdka - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ
Mikrobublinové boty je možné navigovat v mozku pomocà ultrazvuku
Měkký robot ve tvaru plodu javoru monitoruje teplotu půdy