Hlavní stranaZpravodajstvíJak přeměnit odpad z jídla na biopalivo?

Jak přeměnit odpad z jídla na biopalivo?

Datum: 22.11.2017 

Podle nedávných výzkumů Spojených národů se asi třetina veškerého jídla, co lidé vyrobí pro konzumaci, nakonec vyhodí. Množství vyhozeného jídla ve světě kolísá, od 100 kg na osobu a rok v Evropě a severní Americe, až po 10 kg na osobu a rok u lidí v chudých oblastech Afriky a Asie. Celkový objem jídla, které se na celém světě vyhazuje, činí asi 1,3 miliard tun ročně

Otázkou je, co s takovou spoustou odpadního jídla udělat. Je to komplexní problém se sociálním dopadem. Zajímavou možností je vyrobit z odpadního jídla biopalivo. To je prospěšné jak energetice, tak i životnímu prostředí. V tomto směru již vědci pro výrobu biopaliva z jídla využili procesy fermentace cukrů i transesterifikace tuků.

Problém je ale v tom, že takové postupy neřeší problém s odpadním jídlem. Využijí totiž jen určité procento biomasy odpadního jídla.

Ruští vědci nedávno navrhli postup přeměny odpadního jídla na biopalivo procesem hydrotermálního zkapalnění. Jde o termální depolymerizaci, která se používá při přeměně mokré biomasy na palivo.

Hydrotermální zkapalnění je efektní a univerzální metoda, kterou lze pro tento účel využít. Velkou předností je, že tento postup dovoluje vyrobit biopalivo přímo z neupravené biomasy jídla. To je velmi úsporné řešení, protože usušení biomasy před výrobou biopaliva bývá energeticky velice nákladné.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn