Hlavní stranaZpravodajstvíJak poznat, že se balené maso kazí

Jak poznat, že se balené maso kazí

Datum: 18.4.2011 

Pokud jde o balenou rybu nebo maso, je téměř nemožné rozeznat čerstvé maso od masa kazícího se, jehož neklamným signálem je zápach. Vědci vytvořili detekční proužek, který může být součástí balení a může kontrolovat kvalitu potraviny uvnitř balení. Zkaženou potravinu bychom pak snadno poznali podle změny barvy papírku. Takovýto indikátor kažení se zdá být přínosný a praktický. Skandály, které občas prolétnou médii, nás bohužel přesvědčují o tom, že není možné absolutně věřit informaci na obalu „spotřebujte do".

Indikátor vytvořili němečtí vědci v Fraunhofer Research Institution. Na rozdíl od data spotřeby, které je stanoveno odhadem, indikátorový proužek přináší aktuální informace. Navíc je tato technologie finančně nenáročná. Indikátor reaguje změnou barvy na přítomnost biogenních aminů, látek, které vznikají rozkladem složek svaloviny a jsou zodpovědné za nepříjemný zápach provázející kažení masa. Vznikají-li biogenní aminy, indikátor změní barvu ze žluté na modrou, což by mělo zákazníka varovat.

Vlasta Stancová

Zdroj:

www.fraunhofer.de


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn