Hlavní stranaZpravodajstvíJak podporuje Lactobacillus rhamnosus hojení střeva

Jak podporuje Lactobacillus rhamnosus hojení střeva

Datum: 13.5.2011 

Bakteriální kultury v jogurtech a jiných kysaných výrobcích příznivě ovlivňují lidské zdraví. Na tom není nic nového, jenže jakými mechanismy k tomu dochází, není zcela objasněno. Nedávný výzkum ukázal, že bakterie ve střevech ovlivňují metabolismus a imunitní systém. Nyní vědci z Emory University School of Medicine přišli na to, že střevo potřebuje bakterie k tomu, aby v něm vyvolaly trochu oxidativního stresu a tím podporovaly jeho hojení. Výsledky výzkumu byly publikovány tento týden v online vydání Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition. Probiotické bakterie prý podporují hojení střevní výstelky u myší tím, že vyvolávají produkci reaktivního kyslíku.

Střevní epiteliální buňky, které vystýlají střevo, žijí v blízkém kontaktu s bateriemi a normálně tvoří bariéru, která odděluje bakterie od ostatních orgánů. Buňky dokážou opravit malé prasklinky v této bariéře, které vznikají při střevních chorobách, a to migrací do prasklin. Vědci prokázali, že Lactobacillus rhamnosus umí u myší se střevem poškozeným chemikáliemi zrychlit tento hojící proces. Intestinální epiteliální buňky reagují na přítomnost těchto bakterií zvýšením jejich hybnosti. Buňky produkují reaktivní kyslíkové částice, jejich vznik vyvolaný bakteriemi stimuluje tvorbu ložiskových adhezí, struktur na intestinálních epitelových buňkách, které slouží jako upevnění pro pohyb buněk.

Vlasta Stancová

Zdroj:

http://shared.web.emory.edu


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn