Vědci odhalili oblast, kde se nalézají geny určující **obsah tuku** a **bílkovin** v nadojeném mléce.
Genetická výbava dojnic ovlivňuje obsah tuku a bílkovin v jejich mléce – tuto domněnku nyní exaktně doložili vědci z univerzity v nizozemském Wageningenu. Vědci detekovali množství genů v šesti oblastech DNA, které se podílejí na genetické varianci. Vědci zjistili, že **genové mutace** mají velký vliv na množství tuku v mléce a také kontrolují složení tuku. Podle vyjádření vědců mohou tyto získané poznatky přispět k vývoji inovativního plemenářského programu k selekci dojnic s odlišným složením mléčného tuku.
Také u obsahu bílkovin v mléce byla zjištěna velká variabilita mezi zkoumanými zvířaty. Analýza DNA pokrývala tři **oblasti genomu krav**, které jsou odpovědné za obsah bílkovin. Na rozdíl od mléčného tuku je vliv krmení na složení bílkovin jen malý.
Zdroj "Agronavigator":[ http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=1&typ=1&val=92624&ids=119]
49
Komentáře / diskuse
Váš komentář: