Hlavní stranaZpravodajstvíGeneticky vylepšená pšenice pomůže lidem s celiakií

Geneticky vylepšená pšenice pomůže lidem s celiakií

Datum: 29.9.2017 

Lidé na bezlepkové dietě si možná brzy pochutnají na pečivu i sladkostech. Genoví editoři totiž vytvořili pšenici, která nevytváří nebezpečné složky lepku, zodpovědné za projevy celiakie, která postihuje asi 1 procento lidí, možná i více. Kredit: 3268zauber / Wikimedia Commons.

Nová pšenice není zcela lepku prostá, takže ji lze stále používat k pečení chleba. Podle Jana Chojeckiho z britské společnosti PBL-Ventures, který se zabývá trhem s pšeničnými výrobky, jsou produkty z této pšenice mnohem lepší, než cokoliv dosavadního bezlepkového.

Lepek čili gluten je vlastně směs složitých a nestravitelných glykoproteinů obsažených v zrnech řady obilnin. Během procesu pečení se tyto proteiny propojí do dlouhých pružných řetězců, které drží pečivo pohromadě.

Někteří lidé ale trpí celiakií, což je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva. Imunitní systém těchto lidí si nedovede s lepkem poradit, což vede k poškození střev, průjmům, zvracením, podvýživě, a také k poškození mozku nebo k rozvoji rakoviny.

Na projevech celiakie se nepodílejí všechny obsažené proteiny stejnou měrou. V pšenici jsou za celiakii zodpovědné především gliadiny. Francisco Barro z Institute for Sustainable Agriculture ve španělské Cordobě a jeho tým se rozhodli s gliadiny v pšenici vypořádat.

Použili populární genový editor CRISPR a s jeho pomocí vymazávali gliadiny v pšenici. Nebylo to snadné, protože jenom hlavní gliadinový protein existuje v ohromném genomu pšenice v minimálně 45 kopiích. Barrův tým jich zvládl vymazat celkem 35.

Genoví editoři ještě nejsou hotoví a budou dál zasahovat proti gliadinům v pšenici. Názorně ale předvedli, že takový postup funguje, a že z editované pšenice je možné připravit přijatelné pečivo. Podle Sarah Sleet, šéfky skupiny britských pacientů s celiakií Coeliac UK, z toho jistě bude řada lidí velmi šťastná.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU
Czech Bio

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn