Datum: 22.4.2016
Nový výzkum zemědělských genetiků Pensylvánské Státní univerzity spustil vlnu pozornosti odborných i sociálních médií celé planety. Poslední dobou to není u geneticky vylepšených organismů GMO žádná výjimka, teď je to ale zásadně jiné.
Americká agentura USDA Animal and Plant Health Inspection Service ve svém nedávném dopise, jehož adresátem byl badatel Pensylvánské Státní univerzity Yinong Yang, sdělila, že produkt Yangova výzkumu by neměl potřebovat povolení amerického ministerstva zemědělství USDA. A je to zcela přelomové rozhodnutí.
Yang totiž editoval oblíbené a často pěstované americké žampiony pečárky dvouvýtrusé (Agaricus bisporus) pomocí genomového editoru CRISPR-Cas9, aby tolik nehnědly. Veřejné oznámení USDA Animal and Plant Health Inspection Service, kterému se dostalo opravdu hodně pozornosti, teď očividně otevírá prostor pro vývoj komerčních geneticky editovaných žampionů. A tyto žampiony by se měly stát prvním geneticky editovaným zemědělským produktem, který nebude regulován úřady USDA.
Proč tyhle nehnědnoucí žampiony nepotřebují regulaci amerického ministerstva zemědělství? Protože se konečně naplno ukazuje převratným význam genomového editoru CRISPR-Cas9. Yangovy editované žampiony totiž narozdíl od běžně geneticky vylepšovaných zemědělských plodin v genomu nemají vůbec žádnou cizorodou DNA. Jsou „transgene-free“, protože genomový editor CRISPR-Cas9 žádnou cizí DNA nevkládá, jenom mění tu stávající.
Podle Yanga jejich genetické editace žampionů spočívají pouze v malých delecích v jednom konkrétním genu. Do genomu žampionů se ale žádná cizí DNA nedostane. Ne, že by cizí DNA v žampionech nějak vadila, ale žijeme v době, kdy se někteří lidé cizí DNA bojí jako čert kříže, tak proč jim nevyjít vstříc. Yang tvrdí, a má naprostou pravdu, že není žádný vědecky obhajitelný důvod, proč by měly být geneticky editované žampiony regulovány jako organismy GMO s cizorodou DNA.
Yangovy úpravy žampionů spočívají v tom, že genetickou editací zastaví produkci enzymu, který je zodpovědný za hnědnutí žampionů. Výsledný produktem pak jsou žampiony, které lépe snášejí veškeré lidské zásahy, aniž by v sobě měly jediný kousek DNA cizího organismu.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
NabĂdka zamÄ›stnánĂ - NabĂdka zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ
Environmetal biotechnology - Environment, biotech, biotechnology
Nesteroidnà protizánětlivá látka z rostliny šetřà imunitnà systém
Drony s upravenĂ˝mi komáry pomáhajĂ proti šĂĹ™enĂ infekcĂ