Hlavní stranaZpravodajstvíGenetici zvýšili obsah lysinu v popcornové kukuřici a...

Genetici zvýšili obsah lysinu v popcornové kukuřici a čiroku

Datum: 20.2.2019 

Na americké University of Nebraska–Lincoln se pustili do tvorby obilnin s kvalitnějšími proteiny. Pokud jde o kvalitu proteinů, ta často zůstává ve stínu snah o zvýšení kvantity proteinů, tedy jejich obsahu ve sledovaných plodinách. Kvalita proteinů plodin je ale rovněž v řadě případů klíčová.

Kredit: Craig Chandler / University Communication. David Holding a jeho kolegové se proto zaměřili na zvyšování obsahu významných aminokyselin v proteinech plodin. Věnují se například populární popcornové kukuřici nebo čiroku.

Holding a další badatelé výzkumného centra Beadley Center již delší dobu usilují o zvýšení obsahu lysinu v plodinách. Právě této aminokyseliny se totiž nedostává v proteinech některých významných obilnin. Ve svém výzkumu využili jak tradiční geneticko-šlechtitelské postupy, tak i moderní editace s CRISPRem. V současné době se jim daří zvyšovat obsah lysinu, jak v popcornové kukuřici, tak v čiroku, zhruba na dvojnásobek.

Vyšší obsah lysinu by přitom mohl zvýšit ekonomickou hodnotu, a rovněž i využití popcornu, základní obživy pro návštěvníky kin a multiplexů. Pokud jde o čirok, tak v jeho případě by obohacení lysinem udělalo ze slibné plodiny odolné proti suchu kompletnější zdroj živin pro méně rozvinutý svět, kde stále bojují s nedostatkem kvalitní výživy. A také pro dobytek v USA i jinde ve světě.

Holding je přesvědčený, že jejich výzkum je jednak inovativní z vědeckého úhlu pohledu, ale také nabízí pohotové aplikace, které by se mohly relativně rychle dostat na trh. Jak vylepšování popcornu, tak i čiroku, cílí Holding a spol. už od počátku na reálné tržní produkty.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU
Czech Bio

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn