Hlavní stranaZpravodajstvíGen huseníčku zvýšil bílkoviny v sójových bobech o...

Gen huseníčku zvýšil bílkoviny v sójových bobech o 30-60%

Datum: 11.4.2011 

Nově objevený gen vložený do genetické informace sóji měl za následek zvýšení obsahu bílkovin v sójových bobech. Profesorka genetiky Eve Wurtele vedla výzkum, při kterém vědci vložili gen z drobné rostlinky huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana) do rostlin sóji. Nárůst množství bílkovin byl o 30 až 60 %. Výsledky byly pro vědce příjemným překvapením. Funkce genu QQS huseníčku byly dříve nejasné, předpokládali, že reguluje akumulaci škrobu. Jeho sekvence je velmi odlišná od jiných rostlinných genů. QQS je také neobvyklý, protože je složen pouze z 59 aminokyselin, přitom střední hodnota velikosti genů huseníčku je 346 aminokyselin. Autorka studie věří, že její objev v budoucnu pomůže v oblastech, kde lidé trpí nedostatkem bílkovin v potravě a obdobným způsobem půjde zvýšit obsah bílkovin i v jiných zemědělských plodinách.

Vlasta Stancová

Zdroj:

www.news.iastate.edu

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn