Datum: 16.9.2010
Rostlina, díky které můžeme popíjet světově proslulý nápoj tequilu, obsahuje navíc cukry, které se zdají být ideální pro použití při výrobě „funkčních potravin". Funkční potraviny mají kromě výživné hodnoty i příznivý vliv na zdraví konzumenta.
Potraviny s fruktany z agave mohou pomoci ochránit před osteoporózou podporováním absorpce vápníku organismem. Mercedes Lópezová a kolegové testovali účinek fruktanů z agáve na růstu kostí laboratorních myší. Myši krmené těmito cukernými látkami využily více vápníku z potravy, méně vápníku vylučovaly ve výkalech a ukázaly 50% nárůst úrovně proteinů působících při výstavbě nové kostní tkáně. A prý by mohly mít i další zdraví prospěšné účinky.
„Fruktany jsou považované za složky funkčních potravin, protože ovlivňují tělní procesy způsobem, zlepšují zdraví a snižují riziko mnoha onemocnění." Řekla doktorka Mercedes Lópezová z National Polytechnic Institute v Mexiku. „Výsledky experimentů naznačují, že fruktany mohou být prospěšné při cukrovce, obezitě, stimulaci imunitního systému, snižování množství patogenních (onemocnění způsobujících) bakterií v zažívacím traktu, boji se zácpou a snižování rizika rakoviny tlustého střeva."
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Biotechnology - Biotechnologický portál Gate 2 Biotech
Environmetal biotechnology - Environment, biotech, biotechnology
Nový transportnà systém zajistà prime editing in vivo
Technologie CELF pĹ™inášà levná, uhlĂkovÄ› neutrálnĂ biopaliva