Datum: 11.10.2024
Pavouci jsou jedovatí. Svůj chemický arzenál využívají pro lov kořisti nebo k obraně. Významnou složkou jedu jsou neurotoxiny s malými molekulami, které cílí na centrální nervový systém kořisti.
Pavoučí toxiny se intenzivně studují. Vědci LOEWE Center for Translational Biodiversity Genomics (TBG) v německém Hesse a Applied Ecology Bioresources (IME-BR) v Giessenu, se ale zaměřili na další typ látek v pavoučím jedu – enzymy. Objevili velkou a doposud přehlíženou diverzitu enzymů, které podle nich mají velký bioekonomický potenciál.
Pavouků známe asi 52 tisíc druhů. Pokud víme, produkují nejvíce složité jedy ze všech jedovatých živočichů. Jed jednoho druhu pavouka přitom může obsahovat více než 3 tisíce různých molekul. Většinou jde o neurotoxiny s malými molekulami, které pavouci používají kvůli ulovení kořisti.
Jak říká Tim Lüddecke, vedoucí pracovní skupiny Animal Venomics v IME-BR, dříve se enzymy v pavoučím jedu zabývalo jen pár vědeckých studií. Cílený výzkum na toto téma ještě neproběhl. S kolegy proto systematicky analyzovali data získaná o pavoucích. Povedlo se jim zjistit, že pavoučí jed obsahuje enzymy z více než 140 různých rodin enzymů, z nichž některé pro nás mohou být užitečné.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Louis Roth.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Biotechnologie - Sekce věnovaná biotechnologii na encyklopedii Wikipedia
Brigády pro studenty - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch brigád pro studenty
Nanočástice pomáhajà při regeneraci vyčerpaných buněčných zabijáků
Pilulka s řasovými mikroboty je slibná v léčbě chronických zánětů střev